contact
MyEtwie
Actor

Eric Van Schoonenberghe

  • Expert
eric_van_schoonenberghe_zw

Eric Van Schoonenberghe was een pionier van het jenevererfgoed in Vlaanderen en jarenlang een drijvende kracht achter het Jenevermuseum in Hasselt. Hij overleed in januari 2016.

Van Schoonenberghe promoveerde tot doctor in de wetenschappen aan de KU Leuven en studeerde er ook brouwerijtechnologie. Hij doceerde biochemie, algemene en industriële microbiologie aan het Hoger Technisch Instituut Sint-Lieven in Gent en was verantwoordelijk voor de afdeling Gistingsbedrijven. Hij werd hoogleraar en onderdirecteur van de Katholieke Industriële Hogeschool Sint-Lieven en later directeur van de dienst Voortgezette Opleidingen van dezelfde school. Hij verrichtte onderzoek naar de hygiëne in ambachtelijke voedingsbedrijven.

Sinds 1993 zette Van Schoonenberghe zich in voor het Nationaal Jenevermuseum, waarvan hij tussen 1997 en 2008 voorzitter was. Hij ijverde voor de bescherming van jeneverstokerijen, publiceerde meerdere artikels over de geschiedenis van de gisting en het boek 'Jenever in de Lage Landen' geldt als het standaardwerk over jenever. Voor deze publicaties kreeg hij de Sarton-medaille van de Universiteit Gent en de Marcel Minnaertprijs in Rotterdam. In 2014 ontving hij nog het Gulden Hamerken. Van 2007 tot 2012 was Van Schoonenberghe ook voorzitter van de Sectie Historiek van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (KVCV).

Titel Auteur Jaar
Alcohol tijdens de 19de eeuw. Biotechnologie in volle evolutie Eric VAN SCHOONENBERGHE 2012 Bekijk de publicatie
Elixir Eric VAN SCHOONENBERGHE 2005 Bekijk de publicatie