contact
MyEtwie
Actor

ETG vzw

  • Organisatie

De herdenking van 100 jaar elektrische trams leidde in 2008 tot de oprichting van 'Erfgoed Tram-Bus voor Gent & Oost-Vlaanderen'. De afkorting ETG is een knipoog naar het voormalige vervoerbedrijf 'Elektrische Tramwegen van Gent'. De vereniging wil het erfgoed van het openbare stads- en streekvervoer in stand houden en er een toeristische aantrekkingspool van maken, men werkt hiervoor nauw samen met META Vzw, de erfgoedkoepel van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, en de andere erfgoedverenigingen.

ETG heeft de beschikking over een unieke collectie rijtuigen van het Gentse stadsvervoer. Een pronkstuk is het teakhouten aanhangrijtuig 50 uit 1904. Verder zijn er enkele aanhangrijtuigen, waarvan twee exemplaren uit 1912, en de gele drieassers nr. 339 en 354. Drieasser 378 ondergaat momenteel dan weer een volledige restauratie en zal in de loop van 2020/2021 wellicht volledig rijvaardig zijn. Ook van de typerende Gentse PCC's werden 3 exemplaren bewaard in overleg met De Lijn.

Het Gentse tram erfgoed dat ETG ter beschikking heeft is verspreid over een aantal andere erfgoedverenigingen voor uitbating van ritten en onderhoud/bewaring. Zo bevinden de Drieassers zich bij TTO Noordzee vzw, en voert ETG zelf in Gent ritten uit met de 2 bewaarde PCC rijtuigen.Het Gentse buserfgoed, dat omvat ondermeer MIVG bus '101' is dan weer via erfgoedkoepel Meta in het beheer is gegeven aan Nostalbus VZW, vanwege hun expertise op het vlak van historische bussen.