contact
MyEtwie
Actor

La Lédoise

  • Site
ledoise
Kerkevijverstraat 13
Lede
Ga naar

De eerste 'constateur' (duivenklok) werd gebrevetteerd en geëxploiteerd door de firma La Lédoise in Lede. Het bedrijf werd opgericht in 1898 en in 1900 werd de eerste (ronde ijzeren) constateur op de markt gebracht. De bewaarde fabriek werd in 1999 beschermd als monument.

Het atelier van La Lédoise bestaat uit drie werkplaatsen waarvan er nog twee volledig intact bewaard zijn in de toestand zoals de laatste werknemers het in 1965 verlaten hebben. Dit atelier is ondergebracht in een tweelaags achtergelegen gebouw, afgedekt met een zadeldak. Op het gelijkvloers van het atelier staan de twee persen, de manuele en de mechanische, samen met alle mogelijke persvormen. Daarnaast staat er een elektrische aangedreven precisiedraaibank en een handbediende reveteermachine. Op de bovenverdieping bevindt zich het eigenlijk montage-atelier. Dit is in drie ruimtes onderverdeeld. In het voorste lokaal, het grootste, bevinden zich aan de de rechterzijde de montagetafeltjes. Vooraan deze rij werktafels bevindt zich een met de voet aangedreven draaibank uit 1898. In het tweede lokaaltje werden de onderdelen voor de "constateur-drukker" gemonteerd. In het derde lokaal, achteraan het atelier, werden de rubberen ringen gemaakt en bedrukt. Ook de papieren cadrans, voor de aanduiding van de uren, minuten en seconden werden hier bedrukt.

In de voormalige fabriek werd een museum ingericht, beheerd door de voormalige zaakvoerders Frans Fransen (overleden in 2017) en Christiane Nijs.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...