contact
MyEtwie
Actor

Museum Het Gasthuis Duffel

  • Museum

Tot de Eerste Wereldoorlog diende het kasteel Gevers in Duffel als buitenverblijf van een rijke Antwerpse familie. Daarna werd het ingericht als ziekenverblijf en vanaf 1946 deed het tot 1999 dienst als onderwijsinstelling voor verpleegkundigen.

Tot 2015 huisvestte het kasteel een heemkundig museum en een museum voor verpleegkunde. De heemkundige afdeling van museum Het Gasthuis besteedde onder meer aandacht aan de industriƫle ontwikkeling in Duffel en het dagelijkse leven. Ook andere topics uit de lokale geschiedenis komen aan bod: de link tussen Duffel en duffelcoat, archeologische vondsten, het rijke verleden van Kasteel Ter Elst en van de vroegere Heren van Duffel.

Het museum voor verpleegkunde vertelde het verhaal van 800 jaar ziekenzorg. Je ontdekt hier de vroegere school voor verpleegkundigen en geschiedenis van de verpleging en verzorging in vroegere eeuwen en de evolutie binnen het Belgisch verpleegkundig onderwijs. De collectie bevat gravures, prenten, boeken (o.m. een eerste druk van Dodoens' 'Cruydenboeck' en allerlei medisch, verpleegkundig en didactisch materiaal (leerplaten, oefenpoppen, anatomische modellen, handboeken...). Een apart luik was gewijd aan de verloskunde, met als blikvanger een replica van de handige bevallingsstoel die de Nederlandse arts Hendrik Van Deventer in 1701 ontwierp.

Museum Het Gasthuis sloot zijn deuren in december 2015. De collectie ging deels naar Lambotte Museum in Antwerpen, deels terug naar de bruikleengever, het Convent van Bethlehem en het Sint-Norbertusinstituut voor Verpleegkunde. In de toekomst zullen er tijdelijke thematentoonstellingen georganiseerd worden.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...