contact
MyEtwie
Actor

Olens Radiomuseum

  • Museum
  • Priv√©verzameling

In het Radiomuseum in Olen staan meer 725 radio's tentoongesteld, uit een collectie die meer dan 4000 toestellen telt. Het hart van het Olens Radiomuseum ligt echter niet in de tentoonstellingsruimte, maar in de werkplaats er naast. Hier herstellen de techneuten gezamelijk allerhande oude radio's, zolang ze gebruik maken van lampen (ze werken liever niet met transistoren). Radioliefhebbers uit Nederland, Belgi√ę en Luxemburg doen een beroep op hun expertise om de radio's weer letterlijk aan de praat te krijgen. Naast de werkplaats is een depot waar de grote collectie reserve-onderdelen bewaard wordt.

Omdat de overheid aanstuurt dat alle radiozenders overschakelen van FM (analoog) naar DAB+ (digitaal), dreigden de oude radiotoestellen geen zenders meer te kunnen ontvangen. Vanuit het Olens Radiomseum werd recent een toestelletje ontwikkeld dat ingebouwd kan worden in een lampenradio en waarmee toch DAB+ ontvangen kan worden. Het werd reeds bij een 25-tal radio's ingebouwd en succesvol getest. Hiermee kunnen de vele liefhebbers van een klassieke radio ook in de toekomst blijven genieten van hun klassieke radio.

Via de website van het Olens Radiomuseum wordt de bibliotheek met vakliteratuur ontsloten. Ook de elektrische schema's voor de talloze radiomodellen kunnen door liefhebbers geraadpleegd worden. Marconist, het tijdschrift van het Olens Radiomuseum, verschijnt 4 keer per jaar en bevat een leuke mix van technische informatie, herstellingsprojecten en nieuwtjes uit radiowereld.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...