contact
MyEtwie
Actor

Site Van Coillie

  • Site

De industriële site 'Van Coillie', aan de Statiestraat in Lichtervelde, bestaat uit een boomzagerij, een maalderij en een olieslagerij. De site werd in 1996 beschermd als monument. De restauratie startte in 2009. In 2011 nam de Heemkundige Kring Karel Van de Poele haar intrek in het complex.

Oorspronkelijk stond hier een houten koren- en oliemolen. In 1886 werd hier de eerste stoommachine geplaatst (nieuwe kwamen in 1888, 1892, 1903 en 1905). De molen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verminkt door Duitse soldaten die de wieken verwijderden en er een platform op maakten. Na de oorlog werd de molen afgebroken en vervangen door de drie bedrijfjes die nu de site kenmerken.

De maalderij was voorzien van silo's en een maalstoel. In de olieslagerij was er een koude en warme maalcyclus met geïntegreerde Duitse oliepersen. De boomzagerij had een eigen spoorlijntje voor de verplaatsing van boomstammen. Een tijdlang werd hier ook elektriciteit opgewekt d.m.v. twee dieselmotoren (een Crossley ééncylinder en een Ruston-Lister vijfcylinder) om daarmee de elektrische motoren van de machines aan te drijven.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...