contact
MyEtwie
Gemeente

Pittem

Google Maps laden ...

Pittem is een kleine en landelijke gemeente in West-Vlaanderen.

Beperkt waren er historisch gegroeide nijverheden, onder meer textiel- en kunststofverwerkende industrie. Zo komen er in de 19e eeuw een aantal leerlooierijen en brouwerijen bij. Tijdens het interbellum wordt de brouwerij Tavernier voor korte tijd omgevormd tot de "Ateliers Galacor", ter vervaardiging van galaliet, een vroege kunststof waarmee knopen worden vervaardigd. In 1939 wordt de brouwerijsite omgevormd tot maalderij, vanaf 1957 in gebruik als veevoederbedrijf. Het knopenbedrijf "Excelsior" wordt opgericht in 1938. Rond het midden van de 20ste eeuw blijft de gemeente gekenmerkt door de landbouw. Daarnaast kennen ambachten en bedrijven een geleidelijke bloei, onder meer kunststofverwerkende nijverheid (Belplastics, Tavernier-Hubaux, Excelsior) en weverijen (Clarysse, Desmet en andere). (bron: Inventaris Onroerend Erfgoed)

De Plaatsmolen was de laatste van de Pittemse werkende windmolens en wordt momenteel gerestaureerd. In de Meulebekestraat is het fabriekspand "Excelsior" getuige van de vroegere knopenfabriek, nabij de spoorlijn liggen nog de bedrijfsgebouwen van vroege kunststofverwerkende industrie.

Titel Auteur Jaar
Van hoela-hoep tot industrieel profiel. De geschiedenis van injextru plastics (1947-1997) in het licht van 70 jaar kunststofverwerkende industrie in Tielt en Pittem P. STRUYVE 1997 Bekijk de publicatie