contact
MyEtwie
Gemeente

Ruiselede

Google Maps laden ...

Ruiselede is een gemeente in West-Vlaanderen. Het is een landbouw- en woongemeente met beperkte industriƫle activiteiten is vooral gekend als molendorp. Die naam heeft de gemeente te danken aan de aanwezigheid van heel wat molens in het verleden. Maar liefst 16 molens (wind- of watermolens) maalden of draaiden op Ruiseleedse grondgebied vanaf de middeleeuwen tot vandaag.
Ruiselede eert haar molenverleden nog steeds tijdens de driejaarlijkse Molenfeesten en via het lokale bier 'Molenaar'.

In 1886 wordt de tramverbinding tussen de stations van Tielt en Aalter aangelegd. Deze verbinding doet ook Ruiselede aan. De lijn voor de stoomtram wordt gerealiseerd tussen juni en november van dat jaar.

In 1946 vestigt Albert Maene zich als koster te Ruiselede. Tevens verkoopt en bouwt hij instrumenten, voornamelijk piano's. Jongste zoon Chris wordt steeds nauwer betrokken bij het familiebedrijf. In 1975 worden de gebouwen van voormalige brouwerij "De Molen" aangekocht en gerestaureerd. In 1985 koopt het groeiende bedrijf gronden aan op de ambachtelijke zone voor het oprichten van ateliers, toonzaal en kantoren. Een nieuw complex langs de Industriestraat wordt in 2008 in gebruik genomen. (bron: Inventaris Onroerend Erfgoed)

Titel Auteur Jaar
Geschiedenis van het zendcentrum SCRE te Ruiselede/Wingene en de dienst Belradio Roger ARNOYS, Gilbert GHYSELBRECHT 2013 Bekijk de publicatie