contact
MyEtwie
Gemeente

Zedelgem

Google Maps laden ...

Zedelgem is een gemeente in West-Vlaanderen en bestaat uit de deelgemeenten Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem zelf.

Historiek

De aanleg van de Torhoutsesteenweg in 1751-1754 had een grote invloed op de industriële en commerciële ontwikkeling van Zedelgem. Langs de nieuwe Torhoutsesteenweg, die al snel een belangrijke verkeersader wordt, ontstaan een aantal handels- en nijverheidsgebouwen. In het begin van de 19de eeuw wordt langs die Torhoutsesteenweg, in de smidse van Jacobus Dombrecht, de kiem gelegd voor de latere industriële ontwikkeling van Zedelgem. In 1815 komt Alexander Claeys in de leer bij de smid. Hij trouwt met diens dochter en neemt de smidse bij het overlijden van zijn schoonvader over. De smidse blijft verder in handen van de familie Claeys. Claeys begon in 1896 als producent van fietsen, na in de leer te zijn gegaan bij fietsenmaker Fons Decloedt in Oostkamp. Na een bezoek aan landbouwmachinefabriek Jacobi in Duitsland, schakelde hij over op de verdeling en de productie van landbouwmachines, meer bepaald dorsmachines.

Terwijl de landbouwmachinefabriek van Léon Claeys een grote bloei kent, starten zijn broers, Alidor, Aimé, Remi en Jérôme in 1924 met een fietsenfabriek op de locatie van de ouderlijke smidse langs de Torhoutsesteenweg. De fietsen worden onder de merknaam Flandria geproduceerd. Reeds in 1927 rolt de 25.000ste fiets van de band. In 1929 trekt de oudste van de broers, Alidor, zich terug uit de fietsenproductie om een fabriek voor smeedbaar gietijzer op te starten. In hetzelfde jaar wordt het "Flandria"-gamma uitgebreid met kinderwagens.

Zedelgem speelt in de Eerste Wereldoorlog een niet te onderschatten rol als logistiek centrum voor de Duitse bezetter. Er wordt handig gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur: zo wordt de fabriek van Claeys omgevormd tot werkplaats voor artillerie.

Loppem, vooral bekend om zijn neogotisch kasteel, is hoofdzakelijk een landelijke gemeente. Tot in de 19de eeuw is een groot deel van de bevolking tewerkgesteld als landbouwer. In 1929 worden de gebouwen van de voormalige brouwerij Tavernier gebruikt voor een knopenfabriek. Het bedrijf Galacor verwerkt galaliet, een kunststof, tot knopen en gebruiksvoorwerpen.

In Veldegem vestigen zich begin 20ste eeuw een aantal ondernemers, waaronder een zuivelfabriek, een ijzergieterij en de sigarenfabriek Jasco. IJzergieterij Decloedt blijft groeien en in 1940 wordt de BVBA "Ach. De Cloedt en Zn." gesticht, die in 1949 omgevormd wordt tot "De Cloedt gebr. BVBA". De firma is nog werkzaam onder de naam N.V. Decloedt-DECOV.

Erfgoed

Vandaag resten er nog enkele sporen van heel de Duitse infrastructuur tijdens WOI in Zedelgem, onder andere twee bunkers voor de opslag van artillerie.

Titel Auteur Jaar
Brouwer kan ik geen bier krijgen? : De familie Lievens en hun brouwerijen in Zedelgem St.-Laurentius en in WIngene de Standaard (19de-20ste eeuw) R. LIEVENS 2006 Bekijk de publicatie
Brouwer kan ik geen bier krijgen. De familie Lievens en hun brouwerijen in Zedelgem St.-Laurentius en in Wingene De Standaard 19de - 20e eeuw. s.n. 2006 Bekijk de publicatie
Brouwerij De Leeuw Johan BRAET 2005 Bekijk de publicatie
De wagenmakerij Bogaert te Veldegem Jef BOGAERT 2017 Bekijk de publicatie
Geschiedenis van de brouwerij De Leeuw te Aartrijke Johan BRAET 2006 Bekijk de publicatie
Historiek Claeys Zedelgem Achiel IDE 2002 Bekijk de publicatie
Langs stokers, molenaars en landbouwers. De nijveraars Claes en het stationkwartier Puck CLAES 1997 Bekijk de publicatie
Marcel De Pauw, de laatste Zedelgemse smid uit een merkwaardige Loppemse familie Patrick ARNOU 2016 Bekijk de publicatie
Spelen met vuur. Een onderzoek naar de ondernemer Leon Claeys Peter VAN DE VELDE 2013 Bekijk de publicatie
Van Leguma tot Freeze & Store. De geschiedenis van een Zedelgems bedrijf Michel DURAN 2016 Bekijk de publicatie
Zedelgem: de eerste 100 jaar: Van Leon Claeys tot 2006 L. De SPLENTERE 2006 Bekijk de publicatie

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...