contact
MyEtwie
In de kijker

100 jaar Transfo Zwevegem

Gepubliceerd op 22/08/2013
transformator

100 jaar geleden werd langs het kanaal Bossuit-Kortrijk een elektriciteitscentrale gebouwd in Zwevegem. Deze eeuweling transformeerde ondertussen van een oude fabriek naar een plek voor avontuur, cultuur en natuur. De 100ste verjaardag zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Blikvanger is de internationale kunstexpo ‘Transformator. Festival van de metamorfose’, die op zaterdag 7 september van start gaat met een heuse happening. Tegelijk wordt ook een nieuwe publicatie over de geschiedenis van de elektriciteitscentrale voorgesteld.

Voor de tentoonstelling ‘Transformator’ gingen kunstenaars uit binnen- en buitenland aan de slag op de site Transfo. Ter plekke creëren ze nieuw werk, samen met verenigingen uit Zwevegem en de ruime regio. In en rond de elektriciteitscentrale werden veertien ‘staties’ gedefinieerd, waar telkens op een bepaalde emotie wordt gefocust. Rond deze emoties onstaan uiteenlopende kunstwerken, in een boeiende interactie met het industrieel erfgoed. De artistieke activiteiten zullen resulteren in een indrukwekkende happening met muziek, dans, film… op zaterdag 7 september vanaf 16u. De expo Transformator is daarna nog te bezichtigen tot en met zondag 6 oktober.

Begin september wordt ook de nieuwe publicatie ‘Van centrale naar Transfo – 100 jaar elektriciteitscentrale in Zwevegem’ voorgesteld. Het is niet alleen een verhaal van monumentale historische fabrieksgebouwen, maar ook een verhaal van mensen in hun werk- en woonomgeving. Ook de herbestemming en de toekomst van de site komt aan bod. De publicatie omvat ca. 260 bladzijden en is mooi geïllustreerd met foto’s en uitgegeven met een harde kaft. Het boek zal te koop zijn aan 30 euro.

Meer informatie over ’100 jaar Transfo’ vind je op www.transfo100.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...