contact
MyEtwie
In de kijker

100 jaar vliegen in Wevelgem

Gepubliceerd op 16/08/2017
wevelgem100b

In 1917, precies honderd jaar geleden, legden de Duitsers een militair vliegveld aan ten westen van Kortrijk. De Flugplatz in Bissegem groeide in de loop van de 20ste eeuw uit tot de internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Tijdens een feestelijk weekend op 25 en 26 augustus kunnen alle geïnteresseerden kennismaken met de 100-jarige geschiedenis van het vliegveld.

Het vliegveld van Kortrijk-Wevelgem begon tijdens de Eerste Wereldoorlog als een bescheiden militaire Flugplatz. De Duitsers kozen voor een interessante locatie in Bissegem, dicht bij de Leie en de spoorweg. Al snel werd het vliegveld uitgebreid naar het grondgebied van Wevelgem. Na de oorlog werd de luchthaven in gebruik genomen door de Vliegschool. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het verder uitgebouwd door het Duitse leger en na de bevrijding werd het verder door de geallieerden gebruikt. Vanaf de jaren 1960 ontwikkelde Wevelgem zich als regionale luchthaven voor burgerlijke luchtvaart.

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de luchthaven verscheen vorig jaar al een publicatie van Guido Bouckaert. Het boek '100 jaar vliegen in Wevelgem-Kortrijk' behandelt het ontstaan van het vliegveld in 1917, de geschiedenis en het erfgoed van het militaire vliegplein en van de burgerlijke luchthaven, en laat honderd personen vertellen over hun herinneringen aan het vliegveld.

Tijdens het feestelijk weekend op 25 en 26 augustus vinden tal van activiteiten plaats op de luchthaven. Je bewondert er oldtimers en hedendaagse vliegtuigen, materiaal van de luchthavenbrandweer... Het luchtvaartmuseum van de Flanders Aviation Society, dat pas vernieuwd werd, is gratis te bezoeken.

Je vindt alle informatie over het evenement op 25-26 augustus op de website 100jaarvliegenwevelgem.com.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...