contact
MyEtwie
In de kijker

100 jaar zuur uit zoet in Tienen

Gepubliceerd op 16/01/2020
citrique_belge_evening

Nog tot 31 januari kan je in het Suikermuseum van Tienen de tentoonstelling '100 jaar zuur uit zoet. De geschiedenis van Citrique Belge' ontdekken.

De titel van de tentoonstelling '100 jaar zuur uit zoet' komt niet uit de lucht vallen. Bij Citrique Belge wordt immers al 100 jaar citroenzuur gemaakt door het fermenteren van suiker.

Vanwege de grote aanwezigheid van citroenzuur in citrusvruchten was de productie van het zuur aanvankelijk een Italiaanse specialiteit. In 1916 ondernamen de Leuvense studenten Alphonse Cappuyns en Arsène Smeets een eerste poging om citroenzuur op industriële schaal te produceren. Eerder had de Duitse Chemicus Wehmer immers ontdekt dat citroenzuur ook uit suiker verkregen kon worden. Een mooie opportuniteit in combinatie met de onmiddelijke nabijheid van de Tiense suikerraffinaderij. 'Les Produits Organiques de Tirlemont' werd in 1919 opgericht om suiker te fermenteren met citromyces.

Helaas was het rendement niet hoog genoeg om te kunnen concurreren met de Italiaanse fabrikanten. In 1929 deed Alphonse Cappuyns een tweede poging die uitmondde in de oprichting van Citrique Belge. Deze keer werd de suiker gefermenteerd met het micro-organisme Aspergillus Niger. Later maakte men gebruik van de melasse (een bijproduct van de suikerraffinaderij) in plaats van dure zuivere suiker. Een succes, want vandaag is Citrique Belge één van de grootste en efficiënste citroenzuurfabrikanten ter wereld!

Meer informatie op: https://toerisme.tienen.be/zuuruitzoet

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...