contact
MyEtwie
In de kijker

135 jaar Antwerpse waterwerken

Gepubliceerd op 01/10/2016
135jaarwater_antwerpen

In het FelixArchief in Antwerpen loopt momenteel een tentoonstelling over 135 jaar watervoorziening in de stad. Precies 135 jaar geleden stichtte de Britse firma Easton & Anderson de watermaatschappij 'Antwerp Waterworks Cy Ltd', later bekend als de Antwerpse Waterwerken (AWW) en vandaag water-link.

Op 14 maart 1881 werd de eerste abonnee in de Reynderstraat ingeschreven en op 21 juni 1881 werd de eerste Antwerpse waterleiding plechtig ingehuldigd. Voordien moesten waterpompen en -putten en water aangevoerd via de Herentalse Vaart, de stad en haar bewoners en bedrijven van water voorzien. Niet alleen was dit onvoldoende, het hield ook grote gezondheidsgevaren in.

In de tentoonstelling zijn de allereerste plannen van het leidingennet in de binnenstad te zien. Talrijke foto’s, plannen en documenten illustreren hoe voor de watervoorziening water- en spaarbekkens werden aangelegd, en hoe pomp- en waterzuiveringsinstallaties de kwaliteit van het water bewaken.

De tentoonstelling is tot en met vrijdag 4 november te bezichtigen aan het onthaal en op de 6de verdieping van het FelixArchief (Oudeleeuwenrui 29, Antwerpen). Dinsdag t.e.m. vrijdag van 8u30 tot 16u30. Toegang gratis.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...