contact
MyEtwie
In de kijker

18de-eeuwse spiegeltelescoop terug in Mechelen

Gepubliceerd op 19/12/2013
telescoop

Dankzij een tip van ETWIE konden de Stedelijke Musea Mechelen recent een spiegeltelescoop van een 18de-eeuwse Mechelse graaf verwerven. Het instrument werd vandaag door burgemeester Bart Somers voorgesteld aan de pers. De telescoop is een belangrijke verrijking van de collectie van de stedelijke musea, aangezien hij het milieu en de interesses van de 18de-eeuwse Mechelse elite illustreert.

De spiegeltelescoop werd onlangs te koop aangeboden door een gespecialiseerde antiquair in New York. Tiemen Cocquyt, conservator van het Museum Boerhaave in Leiden, maakte ETWIE attent op de verkoop. Huib Zuidervaart, expert van 18de-eeuwse wetenschappelijke instrumenten, bevestigde het belang van het object voor de Belgische wetenschapsgeschiedenis. Graaf Franciscus Cornelis Gislain Cuypers de Rijmenam (1731-1798) was immers een echte 'gentleman-scholar', een edelman die over de nodige tijd en fondsen beschikte om zelf aan wetenschappelijk onderzoek te doen.

De Rijmenam bezat een indrukwekkend kabinet met wetenschappelijke instrumenten, waaronder een barometer die hij zelf zou gebouwd hebben. Ook liet hij dus een eigen spiegeltelescoop bouwen. Het instrument, gemaakt in messing, is een mooi voorbeeld van een Gregoriaanse telescoop, genoemd naar de Schotse wiskundige en astronoom James Gregory (1638-1675). De naam van graaf de Rijmenam werd gegraveerd op de plaats waar normaal de naam van de instrumentenmaker staat. Net deze duidelijke associatie met de eigenaar maakt de telescoop bijzonder interessant.

De telescoop zal binnenkort te zien zijn in het vernieuwde stedelijk museum 'Hof van Busleyden'.

Meer weten over de werking van een spiegeltelescoop? Bekijk dan even onderstaand filmpje...

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...