contact
MyEtwie
In de kijker

200 jaar UGent in 200 objecten

Gepubliceerd op 03/04/2017
200jaarugent_typmachine

Naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de Universiteit Gent verscheen onlangs het boek '200 jaar UGent in 200 objecten'. Het fraai uitgegeven lees- en kijkboek reconstrueert de geschiedenis van de Gentse universiteit aan de hand van objecten die elk een stukje van het verhaal vertellen.

De 200 geselecteerde objecten zijn bijzonder divers, maar toch onlosmakelijk verbonden met de Gentse universiteit. Sommige voorwerpen kosten fortuinen, zoals de sterrenkijker van Désiré van Monckhoven, andere hebben alleen een sentimentele waarde, zoals de versleten reiskoffer van een buitenlandse student. Een zakmicroscoop - inclusief glazen proefplaatje met vlo - voert ons terug naar de 19de eeuw, de Ecobox laat dan weer de duurzame toekomst zien.

De verzameling voorwerpen laten zien hoe diep de UGent geworteld is in de stad en de maatschappij. Tegelijk vormen ze een aanleiding om het academisch erfgoed van de Gentse universiteit (opnieuw) te ontdekken. Afgietsels en plastinaten van dieren zijn een uitnodiging om het Museum Morfologie te bezoeken. Oude plantenetiketten wijzen de weg naar de botanische tuin bij het Citadelpark.

Uiteraard pretendeert dit boek geen volledige geschiedenis te zijn. De UGent plant dan ook een elektronische versie van de uitgave, die voortdurend aangevuld kan worden.

'200 jaar UGent in 200 objecten' verscheen bij uitgeverij Hannibal. Het boek telt 240 pagina's en kost 35 euro.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...