contact
MyEtwie
In de kijker

3de Baksteencongres : Baksteen te Water!

Gepubliceerd op 04/09/2013
steenschuit

In Boom vindt op 25 en 26 oktober 2013 het derde nationaal Baksteencongres plaats, met als thema 'Baksteen te Water! Waterwegtransport voor de bouwsector: verleden, heden en toekomst'.

Een twintigtal sprekers uit het bedrijfsleven, uit verschillende overheden en uit universitaire onderzoekscentra buigen zich over het verleden, het heden en de toekomst van het baksteentransport en het transport van bouwmaterialen in het algemeen. Op beide congresdagen kun je voor de middag de lezingen bijwonen, tijdens de namiddag zijn er geleide bezoeken aan locaties die de besproken thema's uit de lezingen illustreren.

Op vrijdag 25 oktober komen vooral de historiek en de uitdagingen voor de toekomst aan bod. Op het programma staan onder andere bijdragen over het vroegere baksteentransport en het vervoer langs het spoor. Daarnaast worden enkele historische vervoersmodi, zoals de duwvaartkanalen en het binnenvaarttransport, herbekeken binnen de hedendaagse context en ontwikkelingen. In de latere namiddag bezoeken we in het Gemeentehuis van Boom de tentoonstelling 'Het tij keert!' over het nautisch verleden van de Rupelstreek en kunnen de liefhebbers deelnemen aan een boottocht langsheen Rupel en Schelde, naar Rupelmonde, Steendorp tot aan Temse.

De tweede dag, op zaterdag 26 oktober, start met een korte terugblik op het historische luik en gaat dan volop over naar het heden en de uitdagingen voor de toekomst. Als afsluiter zijn de deelnemers te gast bij steenfabrikant Wienerberger, die vorig jaar officieel een nieuwe steenkaai opende.

De congresvoorzitter op beide dagen is prof. em Helma Houtman-De Smedt, verbonden aan het Departement Geschiedenis van de UA. De bijdragen aan het congres worden gebundeld in de kroniek 'Postfactum, Monografie 3: Baksteen te Water! Waterwegtransport voor de bouwsector: verleden, heden en toekomst'.

Het volledige programma en alle praktische informatie vind je in deze folder (pdf).