contact
MyEtwie
In de kijker

75 jaar Albertkanaal

Gepubliceerd op 24/04/2014
albertkanaal75b

In 2014 is het precies 75 jaar geleden dat het Albertkanaal in gebruik werd genomen. Het kanaal vormde een snelle verbinding tussen de Antwerpse haven, de Limburgse steenkoolmijnen en het Luikse industriebekken. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag opende deze week een reizende expo over de geschiedenis van het kanaal. Het ruim van een duwbak vormt het unieke decor voor dit boeiende verhaal.

De officiƫle opening van het Albertkanaal gebeurde door koning Leopold III en koningin Elisabeth op 30 juli 1939. Het kanaal kende een enorm succes, met jaarlijks stijgende trafieken. Ook de duwvaart, die vooral werd gebruikt voor het vervoer van kolen en ertsen, kende een steile opgang. In 1968 viel dan ook de beslissing om het Albertkanaal grondig te renoveren. Het kanaal werd verbreed tot 100 meter, de oevers werden verstevigd en op elk van de zes sluizencomplexen (Wijnegem, Olen, Ham, Hasselt, Diepenbeek en Genk) werd een duwvaartsluis gebouwd van 200 meter lang en 24 meter breed.

Vandaag is het kanaal uitgegroeid tot de belangrijkste waterweg van Belgiƫ, met jaarlijks meer dan 40 miljoen ton aan goederenvervoer en 400.000 containers. Door de teloorgang van de staalindustrie verminderde de transitfunctie van het kanaal in sterke mate. De bedrijven op de oevers van het Albertkanaal nemen nu het grootste deel van de trafiek voor hun rekening.


De expo brengt de grote ankerpunten uit het verleden en de dynamische toekomst van de slagader van de Belgische waterwegen in beeld. Ook de relatie tussen de binnenvaart, economie en werkgelegenheid en het vervoer per schip als alternatief voor de files op de wegen komen aan bod. Nog tot 15 juni meert de boot aan op verschillende locaties tussen Antwerpen en Vroenhoven. De expo is in het weekend gratis toegankelijk van 10u tot 20u. Op weekdagen is de tentoonstelling na reservatie open voor groepen die hier een evenement of vergadering in een uitzonderlijk kader wensen te organiseren.

Meer info over de tentoonstelling en de verschillende aanlegplaatsen vind je op www.75jaaralbertkanaal.be.