contact
MyEtwie
In de kijker

7e ETWIE-ontmoetingsdag: het programma!

Gepubliceerd op 25/01/2019
Categorie
mijnmuseumontmoetingsdag

Op zaterdag 23 maart 2019 organiseert ETWIE zijn zevende ontmoetingsdag. Deze dag, met als titel ‘Bedreigd TWIE!’, vindt plaats in het Mijnmuseum in Beringen.

Collecties met een onzekere toekomst, sites die dreigen te verdwijnen, kennis en vaardigheden die niet meer worden overgedragen… Het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed komt vaak onder druk te staan, en dit om zeer uiteenlopende redenen. Een brede sensibilisering binnen en buiten de sector over het belang van dit erfgoed blijft meer dan ooit nodig. Op deze ontmoetingsdag worden een aantal recente initiatieven toegelicht die inzetten op het borgen van het TWI-erfgoed.

2019 vormt ook een belangrijk jaar voor ETWIE, aangezien de nieuwe beleidsperiode start. Bovendien maken we al meer dan 1 jaar deel uit van het Industriemuseum in Gent. Tijdens de ontmoetingsdag nemen we ook de tijd om de werking van het afgelopen jaar toe te lichten, en vooruit te blikken naar de acties in 2019.

Deze ontmoetingsdag richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.

Programma

10u: Onthaal met koffie

10u30: Verwelkoming en overzicht van de ETWIE-werking in 2018. Joeri Januarius en Ann Van Nieuwenhuyse (Industriemuseum/ETWIE)

10u45: Inleiding op het thema ‘Bedreigd erfgoed!’ Joeri Januarius

11u: Onder stoom: het borgen van 19-de eeuwse stoomstooktechnieken voor jenever en likeur via een meester-leerlingtraject Davy Jacobs (Jenevermuseum)

Het Jenevermuseum distilleert zijn huisjenevers en -likeuren met een 19de-eeuwse stoomstookinstallatie. Dit vereist het nodige vakmanschap en bijgevolg de nodige kennis en vaardigheden op het vlak van techniek, technologie, biochemie, grondstoffen, enz. Deze zitten nu verzameld in één persoon, de meester-stoker van het museum.
Gedurende ruim 30 jaar maakte hij zich dit vakmanschap eigen. Helaas werden zijn kennis en vaardigheden tot vandaag nooit geregistreerd en geborgen. Daarom zet het Jenevermuseum volop in op een meester-leerling-traject. Waarin bestaat dit vakmanschap precies en hoe zal het traject concreet verlopen? Een ‘smakelijke’ casestudy.

11u25: Quo vadis academisch erfgoed? Over het borgen van het Gents wetenschappelijk erfgoed Marjan Doom (Gents Universiteitsmuseum)

In de lente van 2020 opent in Gent het eerste Universiteitsmuseum in Vlaanderen. Hoe kan de komst van dit nieuw museum de eigen wetenschappelijke community en beleidsmakers sensibiliseren over het belang van academisch erfgoed?

11u50: Bedrijfsarchieven in nood: cases PR-archief FORD Genk en RIZIV archief (bewaarplaats Mijnmuseum Beringen Leen Gos en Leen Roels (Erfgoedcel Mijn-Erfgoed)

De steenkoolindustrie en autoproducent FORD Genk waren jarenlang één van de belangrijkste werkgevers van de provincie Limburg. Beide industrieën bouwden een uitgebreid bedrijfsarchief uit. In de loop van de voorbije jaren werd de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed geconfronteerd met twee gevallen waarbij er op korte termijn een nieuwe bewaarplaats voor deze archieven moest gezocht worden. Erfgoedcel Mijn-Erfgoed beschrijft beide archieven en licht de genomen acties toe.

12u15: Korte koffiepauze

12u40: ETWIE in 2019 Lieselot Cornelis, Robin Debo, Hannelore Decraene, Joeri Januarius en Sanne Van Bellingen (Industriemuseum/ETWIE)

13u00: Broodjeslunch

14u00: Facultatief namiddagprogramma:

  1. Geleid bezoek aan het Mijnmuseum, met ondergrondsimulatie
  2. Mijnwerkerspad: historische rondleiding in de gebouwen (badzaal, lampenzaal, bezettingszaal), met ondergrondsimulatie
  3. Rondleiding in de tuinwijk

Praktisch

De ontmoetingsdag vindt plaats op zaterdag 23 maart 2019 in het Mijnmuseum in Beringen.

Deelname aan de ontmoetingsdag is gratis (incl. broodjeslunch).

Meer informatie over de bereikbaarheid van de site vind je op de website van het Mijnmuseum.

Graag meerijden met een ETWIE-medewerker? Dat kan!

Voor regio Izegem: contacteer Robin Debo (robin@etwie.be)
Voor regio Deinze: contacteer Lieselot Cornelis (lieselot@etwie.be)
Voor regio Berchem (Antwerpen): contacteer Joeri (joeri@etwie.be)

Inschrijven kan tot uiterlijk maandag 18 maart 2019 via onderstaand formulier of telefonisch op 09/323.65.24

Pas op: het aantal plaatsen in het auditorium is beperkt. Schrijf je dus zo snel mogelijk in!

Deelnemers kunnen tijdens deze ontmoetingsdag ook hun eigen activiteiten promoten aan de hand van flyers, affiches, publicaties... Hiervoor wordt de nodige ruimte voorzien. Wens je van deze mogelijkheid gebruik te maken, meld dit dan even via joeri@etwie.be.

Update 11 maart: ondertussen hebben 80 mensen zich aangemeld voor de ontmoetingsdag en sluiten we de inschrijvingen af. Toch nog interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met joeri@etwie.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...