contact
MyEtwie
In de kijker

8ste Internationale Schoenconferentie: het verslag

Gepubliceerd op 23/11/2018
Categorie
dscn3249

Om de drie jaar komen academici, erfgoedwerkers, studenten, ambachtslui en ontwikkelaars uit heel Europa naar het Internationaal Schoencongres om het er te hebben over hun passie: schoenen. Schoenen in alle mogelijke vormen en maten, gemaakt op traditionele wijze of juist met heel vernieuwende technieken en uit allerhande combinaties van materialen.

Traditioneel vindt het Internationaal Schoencongres plaats in het Tsjechische Zlin, de stad waar het schoenimperium van Bata in 1894 wortel schoot. De achtste editie van het Internationaal Schoencongres vond onlangs echter uitzonderlijk plaats in Eperon d’Or in Izegem.

Maar waarom nu precies hier? Wel, Izegem en Zlin waren allebei belangrijke centra van de schoennijverheid in hun regio, en zijn omwille van dit gedeeld verleden al sinds 1995 partnersteden. Nu Izegem over een pas vernieuwd schoenmuseum beschikt, was het Internationaal Schoencongres een ideale gelegenheid om de banden met de partnerstad aan te halen, het congres eenmalig naar ons land te verhuizen en tegelijk de schoenliefhebbers in Europa kennis te laten maken met Eperon d'Or.

Elk congres wordt georganiseerd rond een specifiek onderwerp. Voor deze editie richtten de verschillende lezingen zich op het thema ‘Vakmanschap en duurzaamheid in historisch en actueel perspectief’.

Het werd een boeiende bijeenkomst met een grote variëteit aan onderwerpen: van onderzoeksresultaten op leerstaaltjes uit archeologische opgravingen tot de laatste technologische innovaties in schoenontwerp en interessante concepten voor schoenmusea rond samenwerking met bedrijven en de grote meerwaarde van het online ontsluiten van de collectie.

Een samenvatting van de lezingen kan je hier downloaden. Geïnteresseerd in een specifieke lezing? Dan kan je de presentatie bekomen via https://eperondor.be/shoeconference

Een impressie van het tweedaagse congres en de plaatsbezoeken (Orthotaal in Hooglede en Leerlooierij Altan in Zulte) kan u bekijken op de facebookpagina van Eperon d'Or.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...