contact
MyEtwie
In de kijker

Abrupt einde voor Antwerpse smeedopleiding?

Gepubliceerd op 24/09/2015
kunstsmeden_crowdfunding

De saga rond het voortbestaan van de smeedopleiding aan de Antwerpse Academie krijgt onverwachts een nieuw hoofdstuk: de Raad van Bestuur beslist dat de opleiding met onmiddellijke ingang moet worden stopgezet wegens "acute veiligheidsproblemen". Dit komt voor alle betrokken partijen als een donderslag bij heldere hemel.

Dinsdag 2 juni 2015: spoedoverleg op het kantoor van directeur Bart’d Eyckermans (KASKA) met ETWIE, stad Antwerpen, Zuiderpershuis vzw en docent Paul Dekker. Door besparingen aan de Antwerpse Academie komt de smeedopleiding in het vizier. Er wordt beslist om via crowdfunding en de verkoop van handjes in smeedijzer zo snel mogelijk het ontbrekende bedrag van 5.000 euro in te zamelen. Als het bedrag verzameld zou worden, dan was de doorstart van de opleiding voor het schooljaar ’15-’16 verzekerd. Van veiligheidsproblematiek werd toen niet gesproken. Op twee weken tijd werd dit doel gerealiseerd: via crowdfunding en de verkoop van de Antwerpse handjes werd het gevraagde bedrag ingezameld en overhandigd aan de Academie. Doorstart verzekerd, en ondertussen kon gezocht worden naar een structurele oplossing om de opleiding veilig te stellen.

Het nieuwe schooljaar is nog maar een paar weken oud, en de Raad van Bestuur beslist om de opleiding stop te zetten wegens "acute veiligheidsproblemen". De studenten werden afgelopen woensdag op de hoogte gebracht van de beslissing. Voor alle betrokken partijen komt dit als een donderslag bij heldere hemel, omdat de doorstart van de opleiding in juni nog gegarandeerd was en er toen helemaal geen sprake was van een acuut veiligheidsprobleem. Aan die situatie is sindsdien niets veranderd. "Mocht de opleiding de vuren echt moeten doven, dan zou dit bijzonder jammer zijn voor het ambachtenonderwijs en het erfgoed van de smid," zegt Joeri Januarius van ETWIE. "De opleiding in Antwerpen is uniek en belangrijk, niet alleen voor het voortbestaan van het ambacht van de smid, maar ook voor het gebruik van de historische smidse van het Zuiderpershuis."

Ook Claude Marinower, Antwerps schepen voor onderwijs, betreurt dat het schoolbestuur deze beslissing nu neemt: "Eind vorig schooljaar gingen we in overleg met de Academie om te bekijken hoe we vanuit de stad een oplossing voor het voortbestaan van de opleiding konden faciliteren. We hebben toen de positieve actie van de docent – de geldinzameling – mee ondersteund, en engageerden ons om dit schooljaar mee te zoeken naar een structurele oplossing. Aangezien de Academie toen haar akkoord gaf voor deze oplossing én aangezien er snel voldoende geld werd ingezameld, komt deze beslissing nu dan ook zeer onverwacht. De manier waarop de Academie de opleiding nu stopzet, vind ik niet correct. De studenten en docent hebben een serieuze inspanning geleverd om voldoende budget in te zamelen, hebben zich uiteindelijk kunnen inschrijven voor dit schooljaar, zijn effectief gestart, en krijgen nu de boodschap dat de opleiding alsnog wordt stopgezet."