contact
MyEtwie
In de kijker

Ambachtelijke deelcollecties Bulskampveld geregistreerd en gewaardeerd

Gepubliceerd op 19/02/2017
wieldraaibank

Naar aanleiding van de verhuis naar een nieuw depot hebben het MOT en de provincie West-Vlaanderen de ambachtelijke deelcollecties van Bulskampveld geregistreerd en gewaardeerd. Projectmedewerker Joris Spolspoel zorgde voor de registratie van zo'n 6.700 objecten, die tientallen ambachten illustreren. Vooral de verzamelingen rond de wagenmaker, hoefsmid, gareelmaker en lattenkliever bleken waardevol.

De omvangrijke collectie werktuigen van het voormalige museum Bulskampveld (Beernem) was nooit eerder grondig geregistreerd, en was dus grotendeels ontoegankelijk voor het publiek. Tijdens het project werd ieder object door de provinciale collectieregistrator gefotografeerd, opgemeten en ingevoerd. Op basis van dit voorbereidend werk zorgde het MOT voor de identificatie, de beschrijving, de waardering en de ontsluiting. In het algemeen bleek de deelcollectie in goede staat en is ze volledig: naast de handwerktuigen zijn ook de meettuigen, spantuigen, meubels en machines vertegenwoordigd.

De objecten horen bij 55 verschillende beroepen, wat illustreert hoe gevarieerd en omvangrijk de collectie handwerktuigen en technische uitrusting is. Op basis van de uitrusting per beroep werd een wetenschappelijke waardering opgemaakt op deelcollectieniveau, volgens diverse criteria zoals fysieke toestand, inhoudelijke meerwaarde en belevingswaarde. Bijzonder zijn de deelcollecties lattenkliever, gareelmaker, (hoef)smid, pompboorder en de wagenmakerij. De omvangrijke en volledige uitrusting van lokale wagenmakers illustreert het regionale belang van de vervaardiging van karren en wagens.

Een representatieve selectie van ca. 1.250 voorwerpen met foto’s en beschrijving is nu online beschikbaar op www.erfgoedinzicht.be. Meer informatie over het project vind je in het eindrapport van het project (pdf).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...