contact
MyEtwie
In de kijker

Ambachtelijke touwslagerij uit Kalmthout krijgt tweede leven in Karrenmuseum

Gepubliceerd op 18/03/2016
touwslagerij_kalmthout

Een ambachtelijke touwslagerij uit Kalmthout krijgt voortaan een plek in het Karrenmuseum in Essen. Zo wil men de kennis over het nog weinig bekende ambacht aan een breed publiek uitdragen.

In Vlaanderen floreerden eeuwenlang touwslagerijen, vaak in de buurt van grotere havensteden en langs waterwegen. De touwslagers recupereerden er onder meer versleten scheepstrossen. Ze draaiden deze vezels in elkaar tot lange strengen en vlochten deze weer tot een stevig touw. Dit deden zij op lijnbanen die soms wel enkele honderden meters lang waren. Niet alleen nieuwe trossen en touwen, maar ook matten, stootkussens en valkussens werden door touwslagers geproduceerd.

Met de opkomst van de mechanisatie in de 19de eeuw kwam het ambacht echter steeds meer onder druk te staan. Toch startte Remi Reymenants in 1924 nog met een eigen touwslagerij in Kalmthout. De touwslagerij kende succes en leverde ook heel wat diensten aan de Antwerpse havenbedrijven. Bij zijn overlijden in 1956 liet Reymenants de touwslagerij na aan Jozef Francken, die alle grondstoffen, het materiaal en het alaam uiteindelijk aan de gemeente Kalmthout schonk, met de hoop dat de kennis over dit unieke ambacht niet verloren zou gaan voor de volgende generaties.

Het materiaal werd, dankzij de inzet van vrijwilligers, bewaard en gerestaureerd. De touwslagerij zal vanaf dit seizoen dus te zien zijn in de permanente opstelling van het Karrenmuseum. Dat is overigens geen onbekend terrein voor de touwslagers: zij demonstreerden er al jaarlijks hun vakwerk tijdens de Ambachtendag. Vanaf nu kunnen er heel het jaar door demonstraties gegeven worden.

Bron: Karrenmuseum

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...