contact
MyEtwie
In de kijker

Archief technische dienst Havenbedrijf ontsloten

Gepubliceerd op 02/02/2015
indiestraat

Het FelixArchief heeft het recent verworven archief van de technische dienst van het Antwerpse Havenbedrijf volledig geïnventariseerd en ontsloten. Meer dan 44.000 inventarisnummers documenteren de rijke geschiedenis van de Antwerpse haven tussen ca. 1870 en 1980.

In 2007 ontruimde het havenbedrijf een oud magazijn aan de Indiëstraat, waarin zich ook het archief van de technische dienst bevond. Dit archief werd onverpakt en onbeschreven overgebracht naar het stadsarchief. Eind 2014 kwam een voorlopig einde aan het enorme werk van verpakken, beschrijven en verwerken van de beschrijvingen. Dankzij de inspanningen van medewerkers van het havenbedrijf en het FelixArchief kan het archief nu doorzocht en opgevraagd worden via de website.

"Deze schat aan informatie over het industriële en maritieme erfgoed biedt een fascinerende blik op de groei en bloei van de haven: van de oude zuiderdokken tot het Delwaidedok en de Kallosluis, en van de recreatie op het Noordkasteel tot de petroleuminstellingen Zuid," aldus Marie Juliette Marinus (FelixArchief). "Waarom werd wat (niet) gebouwd, wat verdween, welk materiaal werd gebruikt, hoe werd gebouwd… dat zijn het soort vragen waarop je een antwoord vindt in deze archieven."

Bron: www.felixarchief.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...