contact
MyEtwie
In de kijker

Artisanaal borduren: het meester-leerling traject

Gepubliceerd op 05/07/2019
Categorie
borduren1_flip

Een tijd geleden gingen we op bezoek bij Maaike Van den Abbeele. Zij kreeg samen met Anita Meersman een beurs voor het doorgeven van vakmanschap in het meester-leerlingtraject. Ze willen de techniek van het artisanaal borduren een toekomst blijven geven. Anita maakt al jaar en dag hoogstaand borduurwerk, voor onder andere Prins Carnaval in Aalst.

Het artisanaal borduren bestaat naast het handmatig en het digitaal borduren. Handmatig borduren wordt nog maar weinig gedaan, omdat alles digitaal gebeurt. Maar het artisanaal borduren is ook bedreigd: het vergt namelijk heel wat oefening, techniek, concentratie, controle én geduld om dit vakmanschap onder de knie te krijgen. Kortom, een levend erfgoed dat Maaike en Anita door middel van dit tweejarig traject in stand willen houden. In de creaties van Maaike zie je ook duidelijk dat ze een oog heeft voor kleuren en esthetiek, kijk maar mee naar de foto's.

Toen we op bezoek gingen, wilde Maaike proberen of ze kon borduren op verdwijnstof, en het lukte! De eerste keer was wel trial and error: het boduursel was niet dicht genoeg bij elkaar gestikt en viel dus uiteen als de verdwijnstof effectief verdween. Maar 'proberen is leren' dus de volgende keer lukte dit wel!

Maaike maakt prachtige borduursels en heeft oog voor techniek, vakmanschap en esthetiek. Kijk (en lees) gerust mee op haar website en haar facebookpagina. Binnenkort gaat Maaike naar China om zich verder te bekwamen in het handmatig borduren en om inspiratie op te doen uit het oosten, om met een nieuwe blik én nieuwe technieken verder te gaan op het artisanaal borduren!

Veel succes, Maaike!

(foto's: Maaike Van den Abbeele)