contact
MyEtwie
In de kijker

ATEA 125 jaar: de geschiedenis van het Antwerpse telefoniebedrijf aangevuld

Gepubliceerd op 14/04/2017
atea_aandeel_felixarchief

Precies 125 jaar geleden werd 'The Antwerp Telephone and Electrical Works' opgericht. Bijna een eeuw lang zou ATEA wereldwijd spitstechnologie aan de man brengen. Naar aanleiding van de verjaardag verschijnt een nieuw boek dat een aantal puzzelstukken toevoegt aan de geschiedenis van het bedrijf.

Na de uitvinding van de telefonie lonkte de Amerikaanse telecommunicatie-industrie al snel naar Europa. In Antwerpen werd in 1882 werd de 'Bell Telephone Manufacturing Company' opgericht, gemeenzaam 'den Bell' genoemd. Tien jaar later, in 1892, volgde ATEA. 'Den Bell' en ATEA ontwikkelden en produceerden telefoontoestellen en centrales voor binnen- en buitenland. Op het hoogtepunt telde de sector zo’n 20.000 werknemers. In de jaren 1980 kwamen beide bedrijven in buitenlandse handen, en sinds vorig jaar zijn de erfgenamen weer verenigd binnen Nokia. De cirkel is dus rond.

De 'Vrienden van het ATEAmuseum', een aantal gewezen medewerkers, houden de herinnering aan het telefoniebedrijf ook nu nog levend, onder meer door te publiceren over de bedrijfsgeschiedenis. "Sinds een eerste boek verscheen in 2009 hebben we nog heel wat stukjes gevonden die passen in de grote puzzel van wat ATEA ooit geweest is," vertelt Jan Verhelst. "We worden bovendien geregeld verrast door de hoeveelheid informatie die de laatste tijd online ter beschikking komt."

De 125ste verjaardag van ATEA was dus een ideaal moment om een nieuw boek te publiceren. Naast aanvullende historische informatie over de evolutie van ATEA tijdens verschillende periodes in de geschiedenis, bevat de publicatie ook een uitgebreid hoofdstuk over de ontwerpen van de telefoons, en verschillende interviews met interessante 'Ateanen'.

Alle informatie over het boek 'ATEA 125 jaar' is te vinden op de website van de Vrienden van het ATEAmuseum.