contact
MyEtwie
In de kijker

Bijzondere kant uit de Eerste Wereldoorlog

Gepubliceerd op 19/12/2019
Categorie
warlace

Recent kreeg het Kantcentrum Brugge een opmerkelijke schenking gekregen, van een Belgische vrouw in Uruguay. Ze bezat nog enkele kanten kragen en manchetten van de overgrootmoeder van haar overleden man. Al snel bleek het om enkele stukken van uitzonderlijke kwaliteit te gaan, de zogenaamde 'war lace'.

Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was er plots geen vlasgaren en geen werk meer voor kantwerksters. Daarop werd de Commission for Relief in Belgium geïnstalleerd, en via Nederland kwamen grote hoeveelheden goederen uit Amerika en Engeland, waaronder draad om kant te maken. Het Nationaal Kantcomité werd opgericht en de gerealiseerde kantstukken, 'war lace', werden verkocht in binnen- en buitenland.

Wat maakt dit oorlogskant zo speciaal? Dat zijn de specifieke motieven die anders niet voorkomen in kant. Het kan gaan van wapenschilden en spreuken, tot landensymbolen voorgesteld door dieren (de beer = Rusland; de adelaar = Amerika). Ook de jaartallen 1914 en 1918 komen vaak voor of zelfs woorden zoals 'peace'.

Het ene kantstuk van de schenking toont de wapenschilden van de negen Belgische provincies, het andere stuk bevat het wapenschild van België, het jaartal 1914 en de spreuk 'l'union fait la force'.

Rond deze uitzonderlijke kantstukken en andere oorlogskant uit de Eerste Wereldoorlog zette het Kantcentrum een tentoonstelling (tot eind september 2020) op in het Kantmuseum in Brugge. Een bezoekje waard dus!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...