contact
MyEtwie
In de kijker

Bio - Ingenieus

Gepubliceerd op 16/01/2013
bioingenieus1

Vanaf morgen loopt in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen (Universiteit Gent) de tijdelijke tentoonstelling 'Bio-Ingenieus' over de geschiedenis van de biochemie en biotechnologie aan de UGent. De tentoonstelling kadert de opkomst van deze wetenschappelijke disciplines binnen de technologische vooruitgang van het instrumentarium. Daarnaast plaatst deze tentoonstelling de huidige controverse rond GGO’s in zijn historische én wetenschappelijke context.

Alhoewel biochemie, moleculaire biologie en biotechnologie relatief jonge wetenschapstakken zijn, sleutelt de mens reeds sinds de eerste landbouwers aan de genetische code van planten en dieren. Beetje bij beetje ontdekten de biochemici het belang van chemische processen en eiwitten in de cel en ontcijferden ze de genetische code. De biotechnologen zetten de volgende stap en probeerden deze verworven kennis praktisch aan te wenden. De biotechnologie heeft dan ook door de jaren heen haar plaats veroverd in elk aspect van ons dagelijks leven, van geneeskunde en voeding tot energie en industriële processen.

Ook de Gentse universiteit speelde een cruciale rol in dit verhaal: de professoren Walter Fiers, Jozef Schell en Marc Van Montagu tekenden samen onder meer voor de allereerste sequentie van een gen, de allereerste sequentie van een genoom en de basis voor het produceren van transgene organismen. In samenwerking met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie blijft de Universiteit Gent een belangrijke speler op het terrein van vooruitstrevend biotechnologisch onderzoek. Door de oprichting van spin-off bedrijven te faciliteren kunnen de resultaten van deze projecten hun bijdrage leveren aan de verbetering van de levenskwaliteit wereldwijd.

In het kader van deze tentoonstelling organiseert het museum op 31 januari 2013 ook een studiedag voor leerkrachten. Hierbij komen thema’s aan bod zoals de opkomst van de biochemie en biotechnologie in Vlaanderen, de ontdekking van de structuur van DNA door middel van X-stralen diffractie en de hedendaagse biotechnologische toepassingen. De studiedag staat echter ook stil bij het ethisch/filosofisch debat omtrent deze toepassingen. Voor meer informatie over deze studiedag kan je terecht op deze pagina.

Iedere maand zet het museum een thema in de kijker met een aantal randactiviteiten. In februari wordt stilgestaan bij de invloed van moderne biochemische en biotechnologische technieken op de sierteeltsector, ten opzichte van de klassieke veredelingstechnieken. Tijdens de maand maart organiseert het museum een aantal middaglezingen die de verschillende aspecten van het biochemisch en biotechnologisch onderzoek in het licht stellen. April staat dan weer in het teken van nieuwe technieken in de wijnbouw.

De tentoonstelling 'Bio-Ingenieus. Biochemie & Biotechnologie aan de UGent' loopt tot 28 juni 2013 in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Meer informatie over de tentoonstelling en de randactiviteiten vind je op sciencemuseum.ugent.be/bioingenieus.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...