BKRK-lederwedstrijd toont hedendaagse relevantie van ambachtelijk vakmanschap

In Bokrijk werden gisteren de laureaten van de lederwedstrijd in het kader van 'BKRK - Bokrijk Brandmerkt' in de bloemetjes gezet. Met deze wedstrijd wilde het Openluchtmuseum Bokrijk aantonen dat de cross-over tussen ambachtelijke expertise en hedendaagse insteken tot boeiende nieuwe wegen kan leiden. De eerste prijs ging uiteindelijk naar de jonge ontwerpster Margot Declerck uit Herne, die een 'O-binder' ontwierp, een lederen riempje om allerhande kabels samen te houden.
Via het project BKRK wil het openluchtmuseum de komende jaren tien vakmanschappen op een innovatieve manier in de kijker zetten. Bokrijk trekt zo verder de kaart van het vakmanschap en wil een plek zijn waar ontwerper en vakman elkaar ontmoeten én versterken en waar bezoekers een actuele kijk op geschiedenis krijgen. Het totale traject omvat tien vakgebieden die op dezelfde manier - weliswaar in fases - zullen worden aangepakt: bierbrouwen, brood-, pottenbakken, smeden, textiel, houtbewerking, teut/rondtrekkende handelsreiziger, kruidenier/suikerbakker/chocolatier, imker en leerbewerking. Een afgeleide productlijn BKRK, workshops en educatie maken deel uit van het project.
In dit kader lanceerde Bokrijk vorig jaar een lederwedstrijd. De opdracht was om een object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen en zo dit vakmanschap in al zijn facetten te tonen. Een hedendaagse insteek en aangepaste vormgeving, economische haalbaarheid, duurzaamheid en een referentie naar een authentieke productiemethode zijn sleutelwoorden. Dat er aan talent geen gebrek is, bewezen de 16 originele en vaak innovatieve ontwerpen die Bokrijk mocht ontvangen na deze oproep. De jury met vakmensen uit diverse gebieden, zoals Peter Vavedin (Schoenen Ambiorix), Michaël Verheyden (designer) en Daniëlle De Vooght (ETWIE), beoordeelde de inzendingen, elk vanuit zijn of haar eigen expertise.
Ook de andere vakmanschappen zullen de volgende jaren uitgespeeld worden via een wedstrijd.