contact
MyEtwie
In de kijker

Boek en website over naoorlogse bouwmaterialen

Gepubliceerd op 17/12/2015
naoorlogsebouwmaterialen

Hoewel er al veel onderzoek is gebeurd naar de evolutie van naoorlogse architectuur, blijft de kennis over gebruikte materialen en constructietechnieken uit die periode vaak ontoereikend. Die vaststelling heeft de ReUse-groep van het onderzoekslabo ae-lab van de Vrije Universiteit Brussel aangespoord om het boek 'Naoorlogse bouwmaterialen in woningen in Brussel 1945-1975' te publiceren. Het resultaat is een indrukwekkend naslagwerk in drie talen dat de schijnwerpers plaatst op de ontwikkeling en toepassing van innovatieve bouwmaterialen en -technieken in Brussel.

Verspreid over acht hoofdstukken worden nieuwe bouwtechnieken en -materialen beschreven die vernieuwend waren tussen 1945 en 1975 (lichtgewicht beton, thermische en akoestische isolatie, glas en beglazing, prefab vloersystemen, raamkaders, bekledings- en sandwichpanelen, prefab gevelpanelen in beton en zware prefab systemen). Telkens worden naast bekende producenten de eigenschappen van de materialen en de concrete toepassingen ervan in het Brussels naoorlogs erfgoed uitgebreid gedocumenteerd. Het boek combineert een literatuurstudie met archiefonderzoek, gebaseerd op onder meer normen, bedrijfscatalogi en vier toonaangevende architectuurtijdschriften (La Maison, Bouwen en Wonen, Architecture en Habiter/Wonen).

Bij de publicatie hoort ook een informatieve website die naast een interessant lexicon met technische begrippen ook over een uitgebreid beeldarchief beschikt.

'Naoorlogse bouwmaterialen in woningen in Brussel 1945-1975' is een uitgave van het ae-lab van de Vrije Universiteit Brussel. Het boek telt 437 p. en is gratis te downloaden op www.naoorlogsebouwmaterialen.be.