contact
MyEtwie
In de kijker

Boektip: Een (verrassende) geschiedenis van België in 100 voorwerpen

Gepubliceerd op 15/04/2024
Categorie
DSCF1063-2_b

Morgen ligt het boek 'Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen' in de boekhandel. Het doel: een beknopt en vooral tastbaar verleden van België schetsen, vertrekkend vanuit fysieke objecten. De tijd was er rijp voor. Zo gingen Australië, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland en Wales ons al voor om aan de hand van een selectie voorwerpen de geschiedenis van een geografisch-politieke entiteit te schetsen.

Hoe die selectie van voorwerpen dan tot stand komt, is veelzeggend voor de invalshoek van het boek. In dit geval wordt vanuit de redactie gemikt op een mooie mix tussen 'gewone' en 'buitengewone' voorwerpen. Er wordt gelet op een verscheidenheid aan materialen (steen, hout, papier, kunststof, metaal, textiel, glas en zelfs iets virtueels), een relevantie voor de geschiedenis van België (ofwel door iconisch te zijn, ofwel juist iets banaal, alledaags en dus collectief vertrouwd te zijn). Het moest ook een link hebben met één van vijf thema's: politiek, arbeid, dagelijks leven, kunsten en religie. Zo kan het boek zowel thematisch als chronologisch gelezen worden.

In het voorwoord pleit de redactie voor het belang van voorwerpen als historische bron en dus niet louter als een leuke illustratie. Ze wil tonen dat deze voorwerpen kennis kunnen verdiepen, vernieuwen en bijdragen tot een grondiger begrip van het verleden. Meer dan negentig onderzoekers, archeologen, historici, museummedewerkers, taalkundigen en andere experts brachten uitzonderlijk erfgoed aan om het verleden eens vanuit een andere hoek te belichten en zo verrassing en verwondering aan de lezer te bieden.

Liefhebbers van het erfgoed van industrie, techniek en wetenschap komen vanuit dat breed interesseveld alvast aan hun trekken: van buskruit, een schaats en medisch gereedschap tot Minerva-mascottes op ondertussen rollend erfgoed, jeneverflessen, luxueuze tegeltableau's en bloembakken met asbest; veel om even bij stil te staan.

Meer informatie op: https://www.lannoo.be/nl/een-geschiedenis-van-belgie-100-voorwerpen

De guano-zakloodjes: getuige van de bemestings-industrie en toezicht vanuit de overheid

ETWIE mocht een duit in het zakje doen met een bijdrage over zakloodjes voor meststoffen: over guano (zeevogelpoep), vervalsing en een systeem van staats(mest)controle om dit gesjoemel aan te pakken. Dit gebeurde op basis van het onderzoek over het erfgoed van de kunstmeststoffen (productie en gebruik) in samenwerking met het Centrum Agrarische Geschiedenis en in het bijzonder het uitgebreide werk van Stan Panis 'Over Guano, de zakloodjes vertellen het verhaal' waarmee hij deze ogenschijnlijk irrelevante archeologische vondsten op de kaart heeft gezet.

78_Guano-zaklood_Facebook