contact
MyEtwie
In de kijker

Boelwerf in beeld. Een fotografische terugblik

Gepubliceerd op 06/04/2014
boelwerfinbeeld

Vrijdag werd in Temse de nieuwe publicatie 'Boelwerf in beeld. Een fotografische terugblik' voorgesteld. Rijksarchivaris Johan Dambruyne maakte voor het boek een selectie van meer dan 170 foto's uit het rijke bedrijfsarchief van de Boelwerf.

In 1994 legde de grootste scheepswerf van België definitief de boeken neer. Het faillissement van de Boelwerf in Temse luidde meteen ook het einde van de Belgische scheepsbouwindustrie in. Vandaag behoort de Boelwerf tot het industrieel en cultureel erfgoed van het Waasland. Het uitzicht van de voormalige industriële site onderging intussen een grondige transformatie, maar een aanzienlijk deel van het bedrijfsarchief bleef gelukkig bewaard.

In het nieuwe fotoboek wordt de schijnwerper gericht op de buitengewoon rijke fotocollectie van de voormalige scheepswerf, waarvan het Rijksarchief Beveren een belangrijk deel bezit. Aan de hand van zorgvuldig geselecteerde foto's wordt teruggeblikt op de glorierijke én bewogen geschiedenis van de Boelwerf sinds het begin van de 20ste eeuw. Ook het scheepsbouwproces wordt in beeld gebracht: van het ogenblik dat het contract met de rederij getekend werd tot de proefvaart op de Noordzee. Daarnaast biedt het boek een overzicht van alle uitzonderlijke schepen die op de werf gebouwd werden.

'Boelwerf in beeld. Een fotografische terugblik' is een co-uitgave van de provincie Oost-Vlaanderen en het Rijksarchief. Het luxueus uitgegeven boek telt 200 pagina's en meer dan 170 foto's.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...