contact
MyEtwie
In de kijker

Bouw je eigen bakoven!

Gepubliceerd op 29/10/2018
Categorie
bouwenomtebakken2

Brood bakken gebeurde heel lang in een eigen bakoven, die vaak in de tuin of een bakhuisje stond. Samen met de buren bakte men eenmaal per week brood. Graan, rogge of tarwe werd gemalen op de molen, gezeefd en met melk en gist gekneed. De bakoven werd ondertussen opgestookt met turf, takken of andere brandstof tot de stenen aan de binnenkant letterlijk witheet waren. De broden werden daarna ingeschoven en gebakken op platen, blik of stenen.

Vandaag zien we dat meer en meer gezinnen zelf hun brood gaan bakken en dat ze daarbij ook op zoek gaan naar authenticiteit. Hierin past de revival van de bakoven perfect: terug naar de natuur, gezond en lekker eten, ontspanning, leefbare buurt... Bakovens staan symbool voor warmte, voor eerlijk én heerlijk eten, voor samenzijn en voor genieten van zomerse schemeravonden of herstige dagen. Want wat is er heerlijker dan zelfgebakken brood of eigengemaakte pizza uit de bakoven in je achtertuin te schuiven? Dit boek is een uitnodiging om samen de enorme mogelijkheden te herontdekken van een bakoven. ‘Bouwen om te bakken’ reikt je niet alleen oude en nieuwe recepten aan, maar ook de techniek om een bakoven te stoken, brokjes geschiedenis, leuke historische anekdotes en … alles wat je moet weten om zelf een bakoven te bouwen of te restaureren.

Het MOT realiseerde samen met provincie Vlaams-Brabant het boek 'Bouwen om te bakken'. Het is een praktische handleiding van meer dan 250 prachtig geïllustreerde pagina's voor de bouw, restauratie en het gebruik van authentieke bakovens. Daarnaast is er ook een luik geschiedenis en vind je er lekkere recepten. Met dit boek heb je dus de perfecte handleiding om straks de mensen uit jouw buurt en vriendenkring te verbinden met elkaar, maar ook met het ambacht, de natuur en gezonde voeding. Het is de vurige start om oude technieken te herontdekken die verrassend hedendaags zijn.

Het boek kost 15 euro en is verkrijgbaar vanaf 10 november. Hier krijg je alvast een voorsmaakje.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...