Brainstormen in Brussel

Aan de Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk loopt nog tot en met 1 april de reizende tentoonstelling 'Brainstormen in Brussel - 100 jaar Solvayraden voor fysica'. De expo, die eerder al te gast was aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent, is een fascinerende reis die je onderdompelt in het hart van de kwantumrevolutie. Je ontdekt er hoe de beroemde Solvayraden hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van de moderne fysica.
Honderd jaar geleden, in oktober 1911, vond in het statige hotel Métropole in hartje Brussel de allereerste Solvayraad plaats. Op uitnodiging van de beroemde Belgische industrieel Ernest Solvay kwam een selecte groep absolute topwetenschappers samen, onder wie Albert Einstein, Marie Curie en Max Planck. Ze hielden verhitte discussies over onderzoeksresultaten die je met de klassieke fysica van Isaac Newton en James Maxwell niet kon verklaren. "De fysica staat voor een impasse," verklaarde de Nederlandse Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz in zijn openingstoespraak. De triomf van het determinisme van de 19de-eeuwse fysica bleek definitief voorbij.
Sinds 1911 heeft nog een groot aantal baanbrekende Solvayraden plaatsgevonden. Ze hebben een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de moderne fysica en in het bijzonder van de kwantumfysica, het wetenschappelijke fundament bij uitstek van onze hedendaagse hoogtechnologische samenleving.
De tentoonstelling 'Brainstormen in Brussel - 100 jaar Solvayraden voor fysica' leidt de bezoeker van de klassieke theorieën van Newton en Maxwell naar de beroemde Solvayraden van 1911 tot 1930. Op het programma staan onder meer 17 experimenten en simulaties die het vreemde gedrag van licht, van elektronen en van verschijnselen op subatomaire schaal illustreren.
De tentoonstelling loopt nog tot en met 1 april 2013 aan de Hogeschool West-Vlaanderen (Graaf Karel de Goedelaan 5, 8500 Kortrijk). Meer info op howest.be/fysica.