contact
MyEtwie
In de kijker

Brusselfabriek laat unieke machines in brouwerij Wielemans-Ceuppens weer draaien

Gepubliceerd op 01/02/2016
wielemans2

Eind december startte de vzw Brusselfabriek, een vereniging die ijvert voor het Brussels industrieel en sociaal erfgoed, met de restauratie van de unieke historische machines in de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst. Op korte tijd werden al enkele spectaculaire resultaten behaald. Het project draait echter niet alleen om de restauratie van industrieel erfgoed, maar heeft ook een uitgesproken socio-culturele en didactische invalshoek. Zo worden een aantal jonge vakmannen opgeleid tijdens het project, en zullen de 100 jaar oude machines na de restauratie ingezet worden voor didactische doeleinden. Omwille van deze dimensie werd het project in 2013 bekroond met een Europa Nostra Award. Tot begin maart zijn er gratis rondleidingen mogelijk in de historische machinezaal.

De succesvolle brouwersfamilie Wielemans-Ceuppens vestigde zich in het begin van de 20ste eeuw op een uitgestrekt terrein langs de spoorweg in Vorst. De nieuwe brouwzalen, opgericht in 1905 en 1930, waren op dat moment de grootste van Europa. In het interbellum groeide Wielemans-Ceuppens uit tot een van de belangrijste bierproducenten in ons land. In de jaren 1970 werd de brouwerij overgenomen door Stella Artois (later Interbrew), maar in 1988 viel het doek over Wielemans-Ceuppens. De twee iconische brouwerijgebouwen konden gered worden, dankzij de inspanningen van La Fonderie en zijn toenmalig directeur Guido Vanderhulst. Ze huisvesten nu de culturele centra BRASS en WIELS. De machinezaal in het BRASS-gebouw bleef over als stille getuige van de gouden eeuw van de brouwerij.

De bewaarde machines illustreren niet alleen de technische en wetenschappelijke evolutie in het bierbrouwen. Gebouwd tussen 1894 en 1905 zijn het, voor zover bekend, de laatste overgebleven toestellen van hun type in Europa. De De La Vergne-compressor, gebouwd in New York, is zelfs uniek in de wereld. Guido Vanderhulst, voorzitter van Brusselfabriek, onderzocht enkele jaren geleden de haalbaarheid van de restauratie van de bewaarde machines. Zijn bekroonde restauratieplan formuleerde, naast een inventaris van het aanwezige materiaal en de evolutie in relatie tot technologische vooruitgang en nieuwe energiebronnen, ook een origineel socio-cultureel project dat geïntegreerd werd met de restauratie.

Op 21 december 2015 kon gestart worden met de eigenlijke restauratie van de machines. De voorbije weken werden al enkele spectaculaire resultaten behaald. Zo is de rolbrug opnieuw volledig operationeel en heeft de 'De La Vergne' opnieuw gedraaid, meer dan 100 jaar na zijn laatst bekende gebruik. Ook is het volledige restauratieproces al voltooid bij de Ingersoll Rand compressor en staan onder meer de De La Vergne compressor en een tweede Ingersoll Rand klaar om als laatste stap een speciale anti-roest coating te krijgen. De restauratie zal in twee fases uitgevoerd worden, en afgerond worden in september 2016.

Tot begin maart kunnen op aanvraag gratis rondleidingen in het Nederlands, Engels, Frans en Duits georganiseerd worden. Deze staan voor iedereen open, maar zijn bijzonder relevant voor scholen. Elke machine demonstreert immers een essentiële schakel in de evolutie van de techniek, en de toepassing ervan in de bierproductie: kinetische krachten, druk, tandwielreductie, stoomkracht, het omzetten van rechtlijnige bewegingen in een roterende beweging...

Het project kreeg de noodzakelijke steun van het Fonds Baillet Latour, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Industrial and Engineering Heritage Committee van Europa Nostra, voorgezeten door Pierre Laconte, en de medewerking van de gemeente Vorst en het cultuurcentrum BRASS.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...