contact
MyEtwie
In de kijker

C-Mine Genk wint Vlaamse Monumentenprijs

Gepubliceerd op 02/09/2013
c-mine-winterslag1

Het restauratie- en herbestemmingsproject van de voormalige mijnsite van Winterslag (Genk) is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2013. Dat heeft Vlaams minister Geert Bourgeois vandaag bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. Bourgeois: "Het C-Mineproject is uitgegroeid tot een heel geslaagd voorbeeld van herbestemming van en zorg voor het onroerend erfgoed. De nog resterende machines, tegelwerken, wandbekledingen en andere waardevolle elementen werden met de grootste omzichtigheid behouden en gerestaureerd."

Exact 25 jaar geleden, in 1988, werd de mijn van Winterslag gesloten. In 1993 werden 11 van de oorspronkelijk 45 gebouwen en relicten beschermd als monument. In 2001 kocht de stad Genk de site en werd na een grondig onderzoek gestart met de restauratie en herbestemming van de gebouwen. C-Mine is een bijzonder voorbeeld hoe monumentenzorg en een hedendaagse invulling van industrieel erfgoed hand in hand gaan. Op de site vind je nu tal van congres- en seminarieruimtes, innovatieve, creatieve bedrijven en horeca-uitbatingen.

"C-Mine heeft bewezen dat de herbestemming tot ontmoetingsplaats, waar leren, ondernemen en beleven centraal staat, een groot draagvlak heeft bij de bevolking en dus sociaal een grote impact heeft. C-Mine is daardoor een belangrijke aantrekkingspool geworden. De site heeft bovendien een belangrijke hefboomfunctie en grote uitstraling voor het behoud van het mijnpatrimonium en de herbestemming van soortgelijke sites," aldus Bourgeois.

De Vlaamse regering kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Dit jaar waren er 21 geldige kandidaten. De Vlaamse Regering koos, op advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, vier laureaten die elk 2.500 euro krijgen. C-Mine krijgt daar als winnaar nog eens 12.500 euro bovenop.

De drie overige laureaten waren cultuurcentrum De Grote Post in Oostende, de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem (Gent) en de Villa Elza in Wenduine (De Haan). Alle laureaten zetten de deuren open tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...