contact
MyEtwie
In de kijker

Cimorné: een decoratieve cementbepleistering herontdekt

Gepubliceerd op 07/04/2015
waverwoud

Op vrijdag 8 mei vindt in Brussel een workshop plaats over de cimorné-techniek. In de voormiddag staan verschillende lezingen over deze vorm van gevelbepleistering op het programma. 's Namiddags wordt de techniek gedemonstreerd tijdens een bezoek aan 'La Chapelle de Verre' in Ronquières.

Cimorné – een samentrekking van ciment orné – is een gevelbepleistering die bestaat uit gebroken en gekleurde glasfragmenten, geprojecteerd in een nog natte cementmortel. Deze gevelbekleding was zeer populair in België in de jaren 1920 en 1930, maar de techniek dreigt nu te verdwijnen. Laurent Pays is een van de laatste vakmannen die deze vorm van gevelbepleistering nog op een werf heeft aangebracht.

Om te vermijden dat ook de kennis van deze techniek verloren gaat en om de erfgoedwereld te sensibiliseren, sloegen de Vrije Universiteit Brussel, het KIK, Onroerend Erfgoed en het WTCB de handen in elkaar voor de organisatie van een studiedag over deze decoratieve afwerkingstechniek.

Tijdens de workshop worden niet alleen het historische kader en de oorspronkelijke techniek toegelicht, maar wordt ook het debat over verantwoorde restauratieopties geopend. Aansluitend geeft Laurent Pays zelf een demonstratie van de toepassing van de cimorné-techniek. De dag sluit af met een rondleiding op de site van de voormalige werkplaatsen en de vertoning van een documentaire film over cimorné.

Het volledige programma en alle praktische informatie vind je op www.wtcb.be.