contact
MyEtwie
In de kijker

Collectie industrieel erfgoed van de provincie Limburg krijgt nieuwe eigenaars

Gepubliceerd op 10/12/2017
belgica_stoommachine

De provincie Limburg lanceerde eerder dit jaar een open oproep om een nieuwe bestemming te vinden voor een aantal stukken industrieel erfgoed die op de mijnsite van Beringen werden bewaard, waaronder een stoommachine en een compressor. Intussen werd voor de meeste stukken een oplossing gevonden.

Nadat ETWIE het aanwezige industrieel erfgoed evalueerde, werd onder meer een bestemming gezocht voor een stoommachine, een compressor en een waterrad. "Om in aanmerking te komen moest de toekomstige eigenaar kunnen garanderen dat de stukken regelmatig toegankelijk zullen zijn voor het publiek, dat ze geïntegreerd worden in een erfgoedcontext en dat ze ook op langere termijn correct worden onderhouden en niet worden doorverkocht," zegt gedeputeerde Igor Philtjens.

"Ook wilden we dit erfgoed bij voorkeur ook in Limburg houden," zegt Philtjens. "Jammer genoeg zag geen kandidaat uit Belgisch-Limburg het haalbaar om de stoommachine en de compressor te bewaren en te presenteren." Landgoed Broekmolen in Stamproy, net over de Belgisch-Nederlandse grens, bleek wel bereid om de compressor, de stoommachine en de losse onderdelen toe te voegen aan de collectie en te ontsluiten. De stoommachine wordt er alvast gerestaureerd en mogelijk opnieuw in bedrijf gesteld.

Voor het waterrad was oorspronkelijk veel interesse, maar de kandidaten haakten af omwille van de hoge restauratiekosten en het feit dat het rad geen standaardafmetingen heeft en dus niet vlot in een andere installatie in te passen is. Dit rad zal dus geen erfgoedbestemming krijgen, maar wordt gerecycleerd.

"We zijn tevreden met dit scenario. De meeste stukken uit de collectie hadden een belangrijke erfgoedwaarde. Nu wordt dit industrieel erfgoed ook ontsloten voor het brede publiek," besluit Philtjens.