contact
MyEtwie
In de kijker

Crowdfunding-actie voor restauratie 'Olijfje'

Gepubliceerd op 20/04/2016
olijfje_crowdfunding

De unieke muurreclame 'Olijfje' in Londerzeel zal volgend jaar gerestaureerd worden. Om de restauratie van de muurschildering te financieren, gaf de vzw De Muren Spreken vandaag de aftrap voor een heuse crowdfunding-actie. De komende maanden hoopt men zo 13.000 euro te verzamelen.

De reclameschildering aan de Stationsstraat in Londerzeel werd uitgevoerd in 1938, in opdracht van de Elektriciteitsmaatschappij van Noord-België (ENB). De opvallende afbeelding van Olijfje, vergezeld van de slogan 'Kookt Elektrisch!', moest toen het elektrische koken promoten bij de moderne huisvrouwen. Als eerste muurreclame in Vlaanderen werd Olijfje in 2014 officieel beschermd.

De restauratie van Olijfje zal uitgevoerd worden door conservator Johan Van den Eede. In een eerste fase, in het najaar van 2016, zal de muurschildering geconsolideerd worden. Daarbij wordt de verf gefixeerd en de voegen uitgekrabd en gevuld met een stabiele kalkspecie. De eigenlijke restauratiefase is gepland in 2017. Er wordt geopteerd voor een 'zachte' restauratie, en dus geen volledige vernieuwing.

De kosten van het restauratieproject zullen ongeveer 25.000 euro bedragen. Aangezien slechts een deel van dit bedrag door de Vlaamse overheid gesubsidieerd wordt, gaat de vzw De Muren Spreken nu dus van start met een crowdfunding-project. Zo wil men de komende maanden 13.000 euro verzamelen om de eerste fase alvast tot een goed einde te kunnen brengen. Wie een klein (bak)steentje wil bijdragen, kan dat al vanaf 10 euro, maar uiteraard zijn ook grotere giften van harte welkom.

Bijdragen kunnen gestort worden op rekeningnummer BE97 7450 4405 5449. Bedrijven kunnen vanaf 50 euro een fiscaal attest krijgen, en privé-personen kunnen vanaf 40 euro ook een belastingvrije gift doen op een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting. Meer info via edwin.deschepper@telenet.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...