contact
MyEtwie
In de kijker

Crowdfunding Antwerpse smedenopleiding geslaagd, de vuren blijven branden!

Gepubliceerd op 17/06/2015
handjes

De opleiding tot kunstsmid aan de Antwerpse Academie blijft bestaan! Op anderhalve week tijd is 5.054 euro opgehaald via de verkoop van handjes en via crowdfunding.

Onlangs raakte bekend dat de opleiding kunstsmeden aan de Antwerpse Academie, een van de belangrijkste opleidingen in dit ambacht, de deuren zou moeten sluiten omwille van besparingen. De stad Antwerpen, het Zuiderpershuis, ETWIE, docent Paul Dekker en de directie sloegen de handen in elkaar om via crowdfunding een tijdelijke oplossing te vinden, zodat de doorstart van het volgende schooljaar mogelijk was. Op slechts anderhalve week tijd werd de nodigde 5.000 euro gevonden.

"Het is een fantastisch resultaat", zegt drijvende kracht en docent aan de Academie Paul Dekker. "Nu zijn we zeker dat we volgend jaar in de smidse van het Zuiderpershuis de opleiding verder kunnen verzorgen: met die 5.000 euro betalen we de huur van de historische smidse in het Zuiderpershuis en brandstof."

Quaeye Werelt

De laatste schijf hebben docent Paul Dekker en studenten dit weekend binnengehaald tijdens het middeleeuws re-enactment-evenement De Quaeye Werelt. "De organisatie heeft ons met open armen ontvangen", zegt Dekker. "We hadden nog 200 handjes gesmeed, en die hebben we afgelopen zaterdag allemaal verkocht. De studenten hebben zich trouwens de afgelopen tijd heel hard ingezet om de opleiding in Antwerpen te houden: dat is echt hartverwarmend."

Toekomst van het smeden?

In Vlaanderen en Brussel zijn er slechts twee academies die deze opleiding aanbieden: Anderlecht en Antwerpen. De inrichting van verschillende opleidingen is belangrijk en noodzakelijk voor de diversiteit van het ambacht van de smid en het erfgoed dat er aan verbonden is. Door de aangekondigde besparingen aan de Antwerpse Academie moest de smeedopleiding normaal gezien vanaf volgend schooljaar de vuren doven. Met de succesvolle crowdfunding is de doorstart van de opleiding volgend jaar gegarandeerd. Nu heeft de opleiding de tijd en ademruimte om op zoek te gaan naar een structurele oplossing. Samen met alle betrokkenen gaan zal onderzocht worden welke partnerschappen er mogelijk zijn om de opleiding structureel te ondersteunen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...