contact
MyEtwie
In de kijker

Crowdfunding moet doorstart Antwerpse smeedopleiding mogelijk maken

Gepubliceerd op 04/06/2015
kunstsmeden_crowdfunding

Met behulp van crowdfunding willen verschillende partners een doorstart van de Antwerpse smedenopleiding mogelijk maken. De initiatiefnemers hopen zo snel mogelijk 5000 euro te verzamelen. Om de actie kracht bij te zetten, houdt de opleiding zondag een ludieke actie aan het Zuiderpershuis.

Onlangs raakte bekend dat de opleiding kunstsmeden aan de Antwerpse Academie, een van de belangrijkste opleidingen in dit ambacht, de deuren zou moeten sluiten omwille van besparingen. De stad Antwerpen, het Zuiderpershuis, ETWIE, docent Paul Dekker en de directie slaan nu de handen in elkaar en hopen via crowdfunding een tijdelijke oplossing te vinden. Met een bedrag van 5000 euro kan de opleiding opnieuw een jaar worden ingericht. Intussen wordt gezocht naar een structurele oplossing, die men hoopt te vinden in partnerverbanden met Antwerpse (metaal)bedrijven en smederijen.

Het Zuiderpershuis, een van de betrokken partijen, doet een zware financiƫle inspanning door de huurprijs volgend jaar te laten zakken. "De historische smidse van het Zuiderpershuis is echt een icoon van Antwerpen: deze erfgoedparel heeft een enorme aantrekkingskracht. De Antwerpse smedenopleiding, die op zich al uniek is, heeft echt haar plaats in deze historische plek," klinkt het.

Op zondag 7 juni wordt aan het Zuiderpershuis een ludieke smeedactie georganiseerd. "We staan letterlijk bijna op straat, en dat willen we ook laten zien" zegt docent Paul Dekker. "Iedereen is zondag van 10 tot 18u welkom om te komen kijken naar onze smeedactie: we smeden handjes die we verkopen aan 10 euro per stuk. Dit betekent meteen de start van de crowdfunding-campagne."

Foto: Paul Dekker

De studenten van de opleiding hebben een petitie gelanceerd om te protesteren tegen het opdoeken van de opleiding. "Ondertussen hebben meer dan 700 mensen de petitie getekend," zegt Paul Dekker. "Als iedereen nu al eens 10 euro zou inleggen, dan zouden we al een doorstart kunnen realiseren."

Meer info over de acties is te vinden op kunstsmeden.be/red-de-opleiding-in-antwerpen. Bijdragen zijn welkom op het rekeningnummer BE35 0689 0279 9437 (GKCCBEBB), met als mededeling: red de opleiding!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...