contact
MyEtwie
In de kijker

De diamantslijperij in Meerhout

Gepubliceerd op 18/04/2013
meerhout

In Meerhout staat op Erfgoeddag de watermolen en de aanpalende oude wasserij centraal. Die werd onlangs gerestaureerd en opent feestelijk op 21 april. Op de bovenverdieping ontdek je het hele verhaal van de Meerhoutse diamant.

Volgens bronnen was er al in 741 sprake van een watermolen in Meerhout. De bakstenen watermolen zoals we die vandaag kennen, werd gebouwd in 1678. Tijdens de Franse Tijd lijfden de bezetters de molen in als zwart goed. In de 20ste eeuw kwam hij in priv├ębezit. Je kon er tot 1928 koolzaad tot olie laten malen en ook eikenschors voor de leerlooierijen.

Tijdens het interbellum werd de molen gebruikt door een diamantslijperij. In 1940 werd die beschadigd bij het wegtrekken van het Belgische leger. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw heropgebouwd en kwam er een wasserij. Vandaag hebben de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de VVV van Meerhout er hun stek. Voortaan kun je er een educatieve tentoonstelling rond watergebonden thema's bezoeken.

Bij diamant denken we meestal aan Antwerpen, maar de diamantnijverheid vond ook ingang in de Kempen. De eerste diamantslijperijen in de Kempen kwamen er in de tweede helft van de 19de eeuw. De schrale gronden dwongen de boeren om op zoek te gaan naar nevenactiviteiten. Na de aanleg van het elektriciteitsnet in de Kempen, in de jaren 1920-1929, werd de regio overspoeld door kleine diamantwerkplaatsen. Het is in die periode dat ook Meerhout een eigen slijperij kreeg...

De opening vindt plaats op zondag 21 april van 13u tot 18u in het bezoekerscentrum 'De wasserij' (Watermolen 8, 2450 Meerhout). Meer informatie vind je in deze flyer.

Bron: Erfgoedcel k.ERF

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...