contact
MyEtwie
In de kijker

De drijvende kracht van de bierbrouwer

Gepubliceerd op 04/10/2015
wiels_carels

Onlangs rolde het 20ste volume van de reeks 'Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief' van de persen. In het nieuwe boek 'De drijvende kracht van de bierbrouwer' beschrijft Frank Becuwe de natuurlijke en mechanische krachtbronnen en hun producenten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Tot het laatste kwart van de 19de eeuw behield de brouwerij in grote mate zijn ambachtelijk karakter. Naast mankracht werd ook paardenkracht ingezet. Rosmolens en paardenmanèges bleven soms nog tot na de Tweede Wereldoorlog in gebruik. Ook werd geëxperimenteerd met water- en windkracht; rond 1900 werden enkele brouwerijen zelfs uitgerust met een windmotor ('aëromoteur').

De mechanische drijfkracht deed zijn definitieve intrede met de stoommachine, tijdens de eerste industriële revolutie. Door de introductie van stoomkracht was het brouwbedrijf niet langer afhankelijk van de beperkingen van menselijke of dierlijke kracht of van de wisselvallige beschikbaarheid van wind- en waterkracht. Niets stond een doorgedreven mechanisering van de brouwerijsector nog in de weg.

De nieuwe energievormen - gas, petroleum en elektriciteit - die tijdens de tweede industriële revolutie op het einde van de 19de eeuw geleidelijk in de plaats van de stoomkracht traden, zouden deze ontwikkeling verder stuwen. Deze nieuwe krachtbronnen waren niet alleen goedkoper, ze waren ook beschikbaar in aanzienlijk lagere vermogenscategorieën dan de stoommachine. Daardoor openden zij ook voor de kleine en middelgrote bedrijven de weg naar de mechanisering.

Bij deze energetische (r)evolutie was een prominente rol weggelegd voor de constructieateliers die de bierbrouwerijen van stoommachines of gas-, diesel-, benzine- en elektromotoren voorzagen. In de nieuwe publicatie gaat auteur Frank Becuwe dieper in op deze producenten. De nadruk ligt daarbij op bedrijven uit België, maar ook buitenlandse producenten passeren de revue. Zonder exhaustief te willen zijn, wordt telkens aangegeven aan welke Vlaamse brouwerijen ze hun stoommachines en motoren leverden. Een apart hoofdstuk is ten slotte gewijd aan de producenten van aandrijfsystemen.

De publicatie 'De drijvende kracht van de bierbrouwer' kost 10 euro. Het boek kan besteld worden via de website van het Mout- en Brouwhuis De Snoek.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...