contact
MyEtwie
In de kijker

De Gentse Voorhaven virtueel in kaart

Gepubliceerd op 10/03/2014
voorhaven2

De Voorhaven is het grootste beschermde stadsgezicht van Gent. De vzw 'De Voorhaven' wil dit belangrijk stukje Gents industrieel erfgoed toekomstgericht verder helpen ontwikkelen. Dit weekend stelde de vereniging zijn nieuwe website www.voorhaven.be voor.

Om aan de toenemende vraag van de industrie te voldoen, besloot het stadsbestuur van Gent in het begin jaren van de jaren 1880 een nieuwe buitenhaven aan het kanaal Gent-Terneuzen te laten bouwen. Stadsingenieur Emile Braun realiseerde tussen 1882 en 1890 de voor die tijd hypermoderne en erg compacte Voorhaven. Deze zorgde voor een verdubbeling van de capaciteit van de Gentse haven. Op de afbraak van de loodsen 21 en 24 na, is de Voorhaven vandaag nog vrijwel intact.

De mengelmoes van schepen, grotere en kleine bedrijven, bruine cafeetjes, kasseistraten en oude treinsporen trekt vandaag veel jonge mensen aan die de nostalgische charme van deze havenbuurt waarderen. De vzw De Voorhaven, die meer dan 150 buurtbewoners en sympathisanten verenigt, wil dit karakter graag bewaren, met respect voor de waarde van het industrieel erfgoed.

Aan de hand van een fototentoonstelling en enkele lezingen in de gerestaureerde loods 22 presenteerde de vereniging zaterdag zijn werking aan het geïnteresseerde publiek. Tegelijk werd ook de website www.voorhaven.be gelanceerd. Deze bevat heel wat informatie over de geschiedenis en de monumenten van de Voorhaven, en over de activiteiten van de vereniging. Op de website zal ook een virtuele beeldbank worden uitgebouwd, waarvoor nieuw materiaal natuurlijk erg welkom is.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...