contact
MyEtwie
In de kijker

De letterzetter als grafisch ontwerper

Gepubliceerd op 08/01/2013
letterzetter

De Historische Drukkerij Turnhout mocht gisteren de tweejaarlijkse cultuurprijs van de Turnhoutse Cultuurraad in ontvangst nemen. Tegelijk werd ook het nieuwe jaarthema voorgesteld: 'De letterzetter als grafisch ontwerper. Alledaags drukwerk in de 19de eeuw'.

Gutenberg vond het principe van drukken met losse letters uit met slechts één doel: het drukken van boeken. Maar al snel werden drukpersen ook ingezet voor andere doeleinden, namelijk voor het overbrengen van informatie en voor allerlei aankondigingen. De groeiende industrie en handel in de 19de eeuw zorgden voor een enorme expansie van dit soort drukwerk… De 19de-eeuwse drukkers specialiseerden zich en produceerden briefhoofden, handelskaarten en vele andere vormen van alledaags drukwerk. Daar waar in eerste instantie de inhoud primeerde, groeide gaandeweg het belang van het uiterlijk van dit soort “efemeer” drukwerk. Letterzetters groeiden uit tot ware kunstenaars, maar toch werd hun creativiteit nog steeds niet financieel erkend: het hoorde eenvoudigweg bij de taak van letterzetter. Pas in het begin van de 20ste eeuw werd grafische vormgeving een volwaardig vak. Het jaarthema van de Historische Drukkerij richt zich op dit vaak prachtig vormgegeven alledaagse drukwerk uit de prehistorie van het grafische ontwerpen, waarbij gefocust wordt op het werk van de drukkers zelf, die hiermee hun vakbekwaamheid toonden.

De Historische Drukkerij Turnhout is om de veertien dagen gratis te bezoeken op zondag. Je vindt de openingsdagen en alle praktische informatie op www.historischedrukkerij.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...