contact
MyEtwie
In de kijker

De radiologie trekt naar het front

Gepubliceerd op 17/03/2014
radiologie_front2

In het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Brussel opende vrijdag de tentoonstelling 'De radiologie trekt naar het front: van 1914 tot 2014'. De tentoonstelling, een initiatief van het Belgisch Museum voor Radiologie, focust op de technische evolutie van de medische radiologie in oorlogstijd.

De ontdekking van de X-stralen door W.C. Röntgen in 1895 betekende de geboorte van de radiologie. Hoewel de techniek bij het begin van de Eerste Wereldoorlog dus nog maar in de kinderschoenen stond, ontwikkelde de radiologie zich snel tot een belangrijk hulpmiddel om oorlogsslachtoffers te behandelen. Met automobielen trachtte men deze nieuwe techniek tot aan het front te brengen. In Frankrijk was Marie Curie de drijvende kracht achter de ontwikkeling van een mobiele radiologische hulpdienst.

Radiologische toepassingen werden onder meer ingezet voor het lokaliseren van projectielen in het lichaam. De radiologie liet toe een preciezere diagnose te stellen, en redde heel wat mensenlevens. De successen in oorlogstijd betekenden dan ook een doorbraak voor het radiologisch onderzoek. Vanaf 1918 werden alle ziekenhuizen en poliklinieken uitgerust met minstens één röntgenzaal.

In de voorbije honderd jaar kende de radiologie een belangrijke vooruitgang. Militaire conflicten, zoals de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog, droegen bij aan een steeds betere performantie van de radiologische apparatuur. Bovendien ging men steeds nieuwere en betere transportmiddelen inzetten om de militaire radiologische units zo dicht mogelijk bij de conflictzones op te stellen. Zo werden in het oorlogsgebied in Irak CT-scanners opgesteld in containers.

Vanaf 1990 vervolledigde de magnetische resonantie het diagnostische arsenaal van de radiologie. Deze technieken werden bijvoorbeeld toegepast in de hospitaaleenheden in Afghanistan.

De tentoonstelling 'De radiologie trekt naar het front' loopt nog tot 15 december 2014 in het Militair Hospitaal Koningin Astrid (Bruynstraat 200, 1120 Brussel). Meer info op www.radiologymuseum.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...