contact
MyEtwie
In de kijker

De West-Vlaamse visverwerkende industrie in de periode 1880-1930

Gepubliceerd op 15/11/2012
visindustrie

In NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum werd gisteren de uitgave 'De West-Vlaamse visverwerkende industrie in de periode 1880-1930' voorgesteld. West-Vlaanderen telde in de tweede helft van de 19de eeuw zeer veel ambachtelijke bedrijfjes die vis rookten en/of droogden. De meeste waren te vinden in de volksbuurten van Nieuwpoort, De Panne, Brugge en Oostende. De grondtoon van deze uitgave is het respect voor vele voorouders, vooral vrouwen en dikwijls jonge kinderen, die dankzij deze artisanale 'industrie' moesten zien overleven in onze kuststreek.

Auteur Rudy De Clerck vertelt een levendig verhaal dat nog nooit eerder als één geheel werd gepubliceerd. De kleinschalige familiebedrijfjes bewezen in een economisch moeilijk tijdperk hun nut, zowel op het gebied van de voedselvoorziening als op het gebied van de tewerkstelling. Vis was toen immers niet duur. Roken van vis was een typische winteractiviteit en dat had vooral te maken met de seizoengebonden aanvoer van de visserij op haring en sprot.

De visverwerkende industrie had echter voor- en tegenstanders. De voorstanders van die visverwerkende bedrijven waren uiteraard de eigenaars zelf, maar in vele gevallen ook de buurtbewoners die er werkten. Deze bedrijven creëerden immers jobs en speelden een belangrijke rol in de voedselvoorziening. De meest voorkomende bezwaren uit de buurt betroffen de reukhinder, het mogelijk brandgevaar, de waardevermindering van de huizen, het gevaar voor de openbare gezondheid en bezoedeling van het drinkwater.

Het boek geeft een complete beschrijving van de visverwerkende nijverheid, aangevuld met illustraties van authentieke documenten: mooie en gebrekkige handtekeningen, officiële documenten, briefhoofden en handgeschreven protestbrieven. Alle bedrijven uit deze sector, gegroepeerd per regio worden afzonderlijk behandeld. Niet enkel de rokerijen en drogerijen komen aan bod, maar ook de twee grootste bedrijven in Oostende en in Nieuwpoort die sprot inblikten en een producent van levertraan in Raversijde.

Het boek is een uitgave van de Vrienden van het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke. Het is voor 15 euro te koop in de museumshops van NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum of het Stadsmuseum Oostende (‘De Plate’).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...