contact
MyEtwie
In de kijker

De wonderjaren van een vlasgeneratie

Gepubliceerd op 18/06/2013
vlasparlee

Recent verscheen de publicatie 'Vlasparlee. De wonderjaren van een vlasgeneratie (1920-1960)', het sluitstuk van het regioproject 'Vlasparlee' (2008-2009). In het boek ligt de klemtoon op de mens achter de vlasindustrie. Het gaat dieper in op het vlassersleven tussen 1920 en 1960. Met tal van pittige verhalen van oud-vlassers over het aankopen van vlas, de slijtcampagnes, het werk in de roterijen en zwingelarijen, de rol van de botekopers en de verzenders. Ook de arbeidsomstandigheden, de internationale vlashandel en de invloed van de oorlogen op de vlasverkoop komen aan bod.

Het vlas is generaties lang dé industrie bij uitstek geweest in het zuiden van West-Vlaanderen. Heel wat gezinnen verdienden hun brood in de vlasverwerkende nijverheid of in een van de vele afgeleide industrieën. De vlasnijverheid zette het zuiden van West-Vlaanderen op de wereldkaart, bracht welvaart naar onze contreien en gaf aanleiding tot het ontstaan van heel wat toonaangevende bedrijven.

De vlasindustrie heeft ook zijn stempel gedrukt op het landschap van de streek. Wie de regio doorkruist, komt tal van roterijen en zwingelarijen tegen, en in de dorpskernen kan je aan het patrimonium zien hoe de vlasindustrie zich ook sociaal vertaalde. Maar er is meer dan alleen bouwkundig erfgoed: tradities als Weversmisdag houdt men tot op de dag van vandaag in ere, talrijke vlaswerktuigen worden gekoesterd in schuurtjes en oude vlasseers zingen nog moeiteloos de vele coupletten van de vlassersliederen die destijds op de velden weerklonken. En er zijn duizenden foto's en verhalen die het wel en wee van het vlassersleven in de afgelopen decennia treffend weergeven.

De nieuwe publicatie gebruikt de persoonlijke verhalen van de vlassers om een beeld te schetsen van hun werk en leven tussen 1920 en 1960. Als basismateriaal werd gebruik gemaakt van 35 gefilmde interviews met gewezen vlaswerkers, die eerder al werden in ontsloten in de filmdocumentaire 'Een verleden in het vlas'. De getuigenissen worden aangevuld met informatie uitkronieken, naslagwerken en unieke documenten uit onder meer de archieven van het Vlasmuseum en het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV).

Naast het boek en de documentaire behoren ook een rondreizende tentoonstelling, de website www.vlasparlee.be, vertelavonden en een theaterstuk tot de resultaten van het project 'Vlasparlee'. Het project was een intiatief van de provincie West-Vlaanderen, en kwam tot stand met de steun van verschillende partners, waaronder het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, het Vlasmuseum, de Erfgoedcel Kortrijk, Overleg Cultuur regio Kortrijk, het Algemeen Belgisch Vlasverbond en de vzw Vrienden van het Vlasmuseum.

De publicatie 'Vlasparlee. De wonderjaren van een vlasgeneratie (1920-1960)' telt 150 pagina's en kost 12,50 euro. Het boek kan besteld worden via www.west-vlaanderen.be.

www.vlasparlee.be