contact
MyEtwie
In de kijker

Diamantslijperij Lieckens in Nijlen opent de deuren

Gepubliceerd op 03/05/2016
slijperij2

Na een grondige restauratie opende diamantslijperij Lieckens in Nijlen vandaag officieel haar deuren. Tijdens het feestelijke openingsweekend kan iedereen de gerestaureerde slijperij gratis bezoeken.

In 1908 liet Petrus Lieckens aan de Spoorweglei in Nijlen een slijperij bouwen voor zijn zonen, War en Denis, die in Antwerpen het vak van het diamantslijpen hadden geleerd. De slijperij bestond uit een gelijkvloers met één verdieping en een schuin dak. Tijdens WO I leed het dak brandschade door een bominslag op de molen ernaast en werd het door een plat dak vervangen. Uiteindelijk sloot de werkplaats in 1985 de deuren. In 2004 kocht het Nijlense gemeentebestuur de slijperij en enkele aangrenzende gronden aan, en enkele jaren later werd het gebouw beschermd als monument.

Gestimuleerd door deze erkenning, vroeg gemeente Nijlen subsidies aan om de slijperij, zowat de laatste volledig uitgeruste vooroorlogse diamantslijperij uit de streek, te kunnen restaureren. Deze subsidies werden toegekend in 2014. Met de restauratie probeerde men zoveel mogelijk de authenticiteitswaarde van het gebouw te bewaren. Het restauratieproject omvatte het hoofdgebouw met alle bijgebouwen, inclusief de drie toiletten achter de slijperij. Ook de achtergelaten voorwerpen, van slijpersstoeltjes tot de typische groene lampen, hebben een opknapbeurt gekregen.

Dit weekend opent de slijperij ook voor het grote publiek. Op zaterdag 7 en zondag 8 mei is iedereen welkom om gratis een kijkje te komen nemen. Om de beleving van het diamantverleden totaal te maken, zullen de slijpmolens draaien en zal er een gids aanwezig zijn voor een woordje uitleg. Verder kan je genieten van een marktje met streekproducten en kinderanimatie. Je vindt de slijperij aan de Spoorweglei 42 in Nijlen. Meer info op www.briljantekempen.be.