contact
MyEtwie
In de kijker

DistillArt: jenever- en likeuraffiches die blijven hangen

Gepubliceerd op 24/09/2016
distillart3

Vanaf vandaag kan je in het Jenevermuseum en Het Stadsmus in Hasselt terecht voor de expo 'DistillArt'. Meer dan 160 affiches en afficheontwerpen uit de periode 1870 tot 2000 illustreren de stilistische en thematische ontwikkelingen in het promotionele affiche voor Belgische jenever en likeur.

Exotische taferelen, blozende boertjes, verleidelijke dames of bekende koppen… Elk verkoopsargument was goed om jenever en likeur aan de man te brengen. En dat met affiches in de meest uiteenlopende kleuren en formaten, inspelend op de nieuwste trends. Sommige affiches zijn werkelijk pareltjes van toegepaste kunst, ontworpen door kunstenaars of illustratoren als René Magritte of Leo Marfurt.

De expo toont een selectie (maar liefst 130 stuks) uit de affichecollectie van het Jenevermuseum, aangevuld met uitzonderlijke affiches uit publieke en private collecties (nog eens 37 stuks). Kunsthistoricus en affiche-expert Karl Scheerlinck en het Jenevermuseum onderzochten de stijlen, invloeden en marketingstrategieën van affiches voor Belgische jenevers en likeuren van 1870 tot 2000.

Bij de dubbelexpo verschijnt ook een indrukwekkend, kleurrijk naslagwerk met 594 affiches, pancartes en voorontwerpen voor Belgische jenever en likeur. In de catalogue raisonné, geordend per provincie en per stokerij, bespreekt Scheerlinck de verschillende affiches, en gaat hij in een aantal essays in op de stijlen, invloeden en marketingstrategieën van 1870 tot 2000. Het boek, uitgegeven door Uitgeverij Hannibal, kost 39,50 euro.

Een aantal affiches zijn ook te bekijken in deze fotogalerij.

De tentoonstelling 'Distillart. Jenever- en likeuraffiches die blijven hangen' loopt nog tot 7 januari 2017.

Meer info op www.jenevermuseum.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...