contact
MyEtwie
In de kijker

Docks Bruxsel toont industrieel verleden

Gepubliceerd op 29/01/2017
godinruimte

In het shoppingcentrum Docks Bruxsel, op de site van de voormalige kachelfabriek Godin, opende deze week een kleine museumruimte waarin de boeiende geschiedenis van industrieel Jean-Baptiste Godin en zijn fabrieken in beeld wordt gebracht. Je vindt er ook enkele modellen van de Godin-kachels en -fornuizen, die 150 jaar geleden het dagelijkse leven in de Brusselse huizen radicaal veranderden.

Het winkelcentrum Docks Bruxsel, aan de oevers van het kanaal in Laken, werd ontwikkeld op de oudste industriële site van Brussel. Oorspronkelijk was de textielfabriek Story er gevestigd. Vanaf 1858 werd de site ingenomen door de Franse kachelfabrikant Jean-Baptiste André Godin, een van de pioniers van de 19de-eeuwse industrie. Dankzij een industrieel verwerkingsprocedé van gietijzer, slaagde hij erin het gebruik van het kookfornuis en de verwarming met kachels te populariseren.

Als aanhanger van het utopisch socialisme zorgde Godin ook voor de nodige voorzieningen die gericht waren op het welzijn van de arbeiders en hun familie (appartementen, bibliotheken, winkels, crèches...). Net zoals bij de moederfabriek in Guise (Noord-Frankrijk), fungeerde de 'Familistère' in Brussel als het centrale element van deze voorzieningen. Dit gebouw wacht momenteel nog op een herbestemming.

De Godin-ruimte bevindt zich op de derde verdieping van de zogenaamde 'Kathedraal', het waardevolste gebouw van de Godin-site. Dit pareltje van industrieel erfgoed werd gerenoveerd en geïntegreerd in het nieuwe shoppingcentrum. De museumruimte is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van Docks.

www.docksbruxsel.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...